Абсурдна пешеходна пътека в центъра на Велико Търново

Какво означава полупешеходната пътека?

Наличието на пешеходна пътека обикновено цели защита на пешеходците и подсигуряване на тяхната безопасност. Какво обаче означава „полузебрата“ на ул. „Цар Самуил“ във Велико Търново?

Снимка на "полу-пешеходната" пътека на ул. „Цар Самуил“ 1 във Велико Търново

Снимка на „полупешеходната“ пътека на ул. „Цар Самуил“ 1 във Велико Търново

 

Жителка на Велико Търново изпрати снимка в безплатното мобилно приложение за сигнали Civi – пешеходна пътека, която е наполовина там и наполовина я няма и която започва и завършва с ограждения. Дискусията в приложението предизвика голяма полемика, обобщаваща иновативни тълкования и предположения за причините за „половинчатото“ ѝ изчезване.

Според мен логиката е, че пешеходци преминават до средата на пътя и после по лични причини решават да се върнат обратно и тези данни са накарали общината да е иновативна„, коментира потребител в мобилното приложение Civi.

Хубава работа, ама българска

По-подробно проучване на екипа на приложението за сигнали Civi установи, че реално „излишното“ от снимките не са оградите, а самата пешеходна пътека. Тя е трябвало да бъде премахната, заради инциденти с пешеходци и разсеяност на шофьорите в участъка на ул. „Цар Самуил“ и ул. „Бачо Киро“. Пешеходната пътека е преместена с няколко метра, но половината от нея е останала на старото си място. Адмирираме инициативата на общината да използва данни и да ги прилага в практиката, но когато това е „половинчато“, показва липса на контрол над думите и идеите.

Какво следва за пътеката във Велико Търново?

След сигнала в Civi, екипът на мобилното приложение изготви легална обосновка в защита на сигнала на гражданката, който беше подкрепен от още много жители на града и беше изпратен към общината. Вярваме, че кметът ще вземе бързи мерки и че фирмата, на която е платено да извърши „преместването“ на пешеходната пътека, ще си довърши работата съвестно.

Надяваме се Велико Търново да премахне остатъка от пешеходната пътека по-успешно от колегите си в София, които са използвали интересен начин за „корекция“ на пешеходната пътека.

Опит за заличаване на пешеходна пътека в Столична община, чрез задраскване и огромен надпис "НЕ!"

Опит за заличаване на пешеходна пътека в Столична община чрез задраскване и огромен надпис „НЕ!“

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари