Без „Зелена зона“ за Гергьовден в Стара Загора, прекрояват движението в Центъра

Заради празничния 6 май – Гергьовден, на почивния 7 май, понеделник, Община Стара Загора обявява безплатно паркиране в централната градска част.  На 8 май, вторник, „Зелена зона“ ще работи с обичайното си работно време от 08.00 до 18.00 часа, информираха за Civi от кметството. „Зелената зона“ се намира в централната градска част, където търсенето на места за паркиране е много голямо, поради което е с режим за кратковременно платено паркиране. Тя обхваща участъците в Центъра между улиците “Генерал Столетов” на север, “Христо Ботев” на юг,  “Отец Паисий” на запад и бул.“ Патриарх Евтимий” – на изток. В „Зелената зона“ са въведени специални правила за паркиране, като към нарушителите се прилагат принудителни административни мерки, включващи блокиране на колелата или отстраняване на неправилно паркираните автомобили. Времетраенето на паркирането не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа.

Прекрояват движението в Центъра на Стара Загора!

Община Стара Загора съобщава изработи проект за „Актуализация на плана за организация на движението в зоната между улици бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Хан Аспарух“, ул. „Иван Вазов“, бул. “Крайречен“ и бул. „Славянски“, което прекроява организацията в цялата централна част. Проектантът на плана за актуализация инж. Пламен Буланов определя общите проблеми за зоната, сред които са престоят и паркирането в определени участъци, върху лентите за движение на улиците, както и липсата на чертежи за хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Според него, многото пешеходни пътеки са направили пешеходците безотговорни и недисциплинирани, а реално не решават проблема с безопасността на движението. „Ако депутатите имат воля, една промяна в законодателството може да даде право на кметовете да поставят камери по натоварените улици и да могат да глобяват“, припомни идеята си кметът Живко Тодоров.

Схема движение Центъра Стара Загора

Така ще бъде пренаредено движението в Центъра

Той допълни, че актуализацията ще бъде представена за обсъждане от старозагорската група на Камарата на архитектите в България, както и за съгласуване с МВР – сектор “Пътна полиция”. Ресорният зам.-кмет Йордан Николов съобщи, че проектът за организация на движението, схемата на посочността на улиците и обобщения план на знаковото стопанство са публикувани на официалната страница на Община Стара Загора и гражданите, които желаят могат да направят своите предложения за подобряване на организацията на движение в този участък –https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya/provezhdane-na-obshtestveno-obsazhdane-na-proekt-aktualizatsiya-na-plana-za-organizatsiya-na-dvizhenieto-v-zonata-mezhdu-ulitsi-bul-patriarh-etimiy-ul-han-asparuh-ul-ivan-vazov-bulkrayrechen-i-bul-slavyanski-gr-stara-zagora. По думите му, проблемите са възникнали вследствие на увеличеното автомобилно натоварване и утежнената транспортна обстановка в града, поради което Община Стара Загора е поръчала разработването на проекта за актуализация на организация на движението. В него, за да се освободят нови паркоместа, редица улици се предвижда да станат еднопосочни като „Подп. Калитин“, „Любен Каравелов“, „Ангел Кънчев“ и др. На юг от централния булевард „Ц. С. Велики” ще се паркира в източната част на улиците, а на север от него – в западната им половина. “Районът е гъсто застроен, няма свободни площи за нови паркинги, междублоковите пространства са заети с автомобили, а никой не би желал да асфалтираме малкото останали зелени площи, за да се настанят автомобили и върху тях“, отбеляза Живко Тодоров. По думите му, затова решението за еднопосочност на някои от улиците е единствено възможното. Той призна, че прилагането на проекта вероятно ще се създаде известно напрежение сред гражданите, докато водачите свикнат с новата организация на движението, но стотиците новосъздадени паркоместа според него показват, че това е правилният начин на действие.

Civi входира в Общината множество сигнали за джигити и брутално паркиране!

В Мобилното приложение Civi, само за седмица, бяха депозирани над 15 сигнала за джигити и незаконно спираме и паркиране в целени площи, по тротоари и прочие забранени места. Част от нарушенията се правят даже от служители на органите на реда. Всички случаи са входирани в община Стара Загора и областната полицейска дирекция в очакване на реакция и наказания.

Паркиране в Стара Загора

Множество сигнали за брутално паркиране входирахме в Общината и Полицейската дирекция

За брутално спиране на тротоара в самия център, алармира Daniel. За системно спиране на тротоари зелени площи в ж.к „Казански“ уведомява и Тодор. Една от последните информации е за фрапиращо нарушение на ул. „Отец Паисий“ в кв. „П.Славейков“.

Полицаи нарушават закона в Стара Загора!

Какво се случва в Стара Загора? Защо полицаите газят закона вместо да го бранят!?

Коментарите са затворени.