Протест в Бургас! Граждани се борят за правото си да дишат

След множество сигнали за силно замърсен въздух, получени в мобилното приложение Civi, бургаски граждани вчера излязоха на протест срещу зачестилите тежки обгазявания на града. Качеството на въздуха в „най-добрия” град за живеене в България е силно влошено.

бургас излезе на протест срещу кроношпан и лукойл заради мръсен въздух

„Бургас има право да диша!“ гласяха част от плакатите на протестиращите

Липсата на чист въздух доведе до протест

Хората, които днес се събраха с маски на лицата пред сградата на Община Бургас на мирен протест за „глътка чист въздух” ясно изразиха своята непримиримост срещу този опасен рецидив. На митинга се  коментираше, че въздухът е тежък, задушлив и лепкав, ежедневно изпускат отровни газове и мирише на нефтопродукти. От сигнали в Civi става ясно, че основните замърсители в морския град са руската рафинерия ЛукОЙЛ /бивш Нефтохим/ и австрийският дървообработващ завод „Кроношпан”. Хората изразиха остро недоволство и от работата на отговорните за качеството на въздуха и опазването на околната среда от замърсявания институции. Заявиха, че са подавали многократно сигнали до РИОСВ-Бургас, до Община Бургас и на телефон 112, но без резултат. Множество сигнали за мръсен въздух бяха подадени и в безплатното мобилно приложение Civi. Те събраха подкрепата и недоволството на хиляди жители на морския град. Сигналите са обработени и входирани към община Бургас с нужната легална обосновка.

Все повече онкоболни в Бургас

Парадоксалната ситуация е, че жителите на Бургас буквално не могат да дишат и да си отворят прозорците за проветряване, а отговорните органи отричат драстичните обгазявания, които продължават с години. Освен вредните газове от комините, 11 млн. тона прахови частици от „Лукойл – Нефтохим“ и около над 120 000 тона годишно от „Кроношпан“ влизат в дробовете на живеещите в общината, недоволстваха потърпевшите.
“Мръсен въздух, фини прахови частици и какви ли не други замърсители  и постоянно превишени нива… Много често се усеща миризма на сероводород, на развалени яйца. Тези дни пак имаше изпускания. Това  навежда на мисълта, че има обгазявания, контролирани от ЛукОЙЛ. Всички виждаме как денонощно бълват комините и на „Кроношпан“. Никой не може да ни увери в обратното, че точно оттам не идва замърсяване.”, бяха част от изявленията на протеста.
Борбата за по-чист въздух в Бургас продължава, а с нея се увеличават и онкоболните. Затова говорят предвидените в бюджета на Община Бургас за 2018 година 8 милиона лева, които ще се инвестират в разширяването на Онкодиспансера с нови крила и закупуване на модерна апаратура. Бургас е традиционно и рекордьор по броя на децата с астма и други тежки респираторни заболявания.

Не бъди безучастен!

Ако и ти искаш да се включиш в борбата за чист въздух, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи като подадеш сигнал. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието и качеството на живот на гражданите.

Източник и снимка: bivol.bg

Няма коментари