Варна задръстена с изоставени автомобили

Паркингът за изоставени автомобили във Варна е почти запълнен. В момента там има над 211 автомобила, които ръждясват от десетилетия. В същото време в града има над 1100 стари коли, които не са в движение. Те задръстват улиците и междублоковите пространства.

 

 

Множество сигнали за изоставени автомобили в Civi

В безплатното мобилно приложение за сигнали от граждани – Civi, получихме стотици сигнали за изоставени коли във Варна. Някои от тях стоят с години, заемат паркоместа и пречат на движението, блокирайки улици, входове и изходи. Над 450 са старите коли, за които вече има разрешение за репатриране. Проблемът е, че няма къде – паркингът е с изчерпан капацитет.
Младен Иванов, управител на „Общински паркинги и синя зона“:
„В най-скоро време след подписване на договор с организация за оползотворяване на излезли от употреба моторни превозни средства ще можем да ги предаваме по законов ред и според нормативната база на тази организация за разкомплектоване.“
Процедурата за извозване на старите коли от улиците е тромава и отнема години. Общинското предприятието „Паркинги и синя зона” има право да репатрира старите коли, само когато установи, че собственикът не е минавал технически преглед за колата си две години от датата на стикера на предното й стъкло.

Над 1 000 изоставени коли заемат паркоместа и задръстват улици във Варна

Изоставените коли на територията на Варна са над 1000. За тях няма място на този паркинг. Така разчистването на старите коли от улиците се превръща в сериозен проблем. Собствениците им могат да се освободят от превозното средство по два начина.
Паркингът за изоставени коли във Варна е почти запълнен Младен Иванов, управител на „Общински паркинги и синя зона“:
„За мен най-лесният начин е да си намери компания, която изкупува стари автомобили. Това е най-лесният начин. Другият начин е ние да я приберем колата.“
Във втория случай собственикът на автомобила не заплаща такса за извозването му. От общинското предприятие заявиха, че хората все по-често изпращат сигнали за коли, които не са в движение и са оставени без надзор.

Civi ти помага да решиш своя проблем!

Подадените към Civi сигнали за изоставени автомобили са обработени и входирани към община Варна с помощта на нашите адвокати. Законовият срок за отговор от страна на общината е 30 дни. Опитът на Civi показва, че в много случаи общината реагира и в значително по-кратки срокове на сигнали, получени през безплатното приложение. Често действия по разрешаване на проблема се предприемат дори и преди да е получен официален писмен отговор.

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

 

Източник: БНТ

Няма коментари