За Варна и графитите с…любов?!

Графитите са едно познато противоречие за българския гражданин – хем са радост за окото и част от културния афиш, хем често са грозна напаст и се наказват с глоба от 200 до 1000 лв. по наредбата за обществения ред. Дмитрий от Варна изпрати сигнал в приложението Civi за варненските графити в Морската градина, които не са чистени от години.

графити варна морска градина

Графитите от сигнала на Дмитрий определено не са „радост за окото“

Графитите – престъпление или изкуство

Сами по себе си графитите са парадокс. Понякога се организират фестивали, където хората да се любуват на това изкуство, а понякога те са заклеймени като престъпление и замърсяване на околната среда и авторите им са глобени.
Варна е градът с най-дългия графит у нас – този на Морска гара. Едни от най-красивите рисунки по стени, подлези и училищни сгради също се намират там. Достатъчно е да споменем само Стената на героите в началото на Аспаруховия мост и портретите на Кирил и Методий на фасадата на училище „Свети Климент Охридски“. Но заедно с тези произведения на изкуството, могат да се видят и много безсмислени и откровено грозни драсканици по стените. Безброй са сградите, пострадали от експериментите на неосъществени графити майстори. А замърсяването и загрозяването на общински сгради определно са незаконни и според общинските разпоредби се санкционират. В повечето случаи обаче авторите на уличните надписи и рисунки остават анонимни. Съответно и ненаказани.

Сигналът на Дмитрий е внесен в община Варна

Сигналът, получен в Civi е внесен в община Варна като легалната обосновка е базирана на Закон за управление на отпадъците, Закон за опазване на околната среда, Закон за устройство на територията (ЗУТ), Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и общинските наредби. Общината има законов 30 -дневен срок за официален отговор.

Най-евтиният начин да бъдат изчистени нежеланите графити е обикновено пребоядисване. В редки случаи се използват и пароструйки. През 2008 г. от Общината обявиха, че се изпитва нова технология за почистването на графити от паметниците и сградите в града. Рекламирана бе технология с препарати, които заличават графитите и не позволяват повторното им нанасяне. Но за съжаление днес драсканиците във Варна са повече от всякога. Надяваме се този път община Варна да вземе адекватни мерки и да реши сигнала на Дмитрий.

Няма коментари