Варна под вода за поредна година

След зачестилите напоследък валежи в безплатното приложение Civi постъпиха редица сигнали за наводнени улици и подлези във Варна. Това, което прави впечатление от коментарите е, че те не са изненадващо явление, а по-скоро очаквано. Гражданите отбелязват, че едни и същи улици тънат под вода всяка година, а мерки все така не са взети. Защо?

 

Улици и подлези под вода за пореден път

При валежи голяма част от улиците във Варна се превръщат в реки. Освен дъжда, авариите на ВиК също допринасят и усложняват положението. Непочистени и запушени отводнителни шахти или пълната липса на такива са основната причина за наводнените улици. Неасфалтираните улици и огромните дупки, които се пълнят с вода също са част от пейзажа. Станислав ни пусна сигнал и отбеляза, че варненската улица „Черно море“ буквално се е превърнала в море. При силен дъжд водата стига до 30 сантиметра, а преминаването е възможно само с кола. Шахти има но са толкова повдигнати, че единственото, което правят е да разбиват картерите на минаващите коли. Инна ни изпрати сигнал за липса на отводняване на парк Севастопол. Всеки път, когато завали, преминаването става невъзможно без лодка и рибарски ботуши. А Преслава подчерта, че е по улица „Акация“ е ужасно, както за преминаването на коли, така и за пешеходци:

„Този кратер се пълни всеки път щом завали дъжд или сняг просто трябва да бъде запълнен най-малко или да се циментира улицата и да се направи канал където да се изтича водата. Нямам представа защо досега не е направено нещо по въпроса!“

Мария ни пусна снимка на наводнена пешеходна пътека следствие на запушена шахта с въпроса:
„Как да преплувам оттук?“

Най-фрапантен, обаче, е сигналът, който ни изпрати Борис за подлеза на спирка Патриарх Евтимий. Канализацията на подлеза е запушена и след всеки валеж подлезът се наводнява и „изненадващо“ става напълно непроходим. За там вече наистина си подгответе лодка. Не се шегуваме!

Сигналите са входирани в община Варна

Това са само малка част от получените през последните 2 месеца сигнали. Те бързо събраха подкрепата и на други жители на Варна и бяха обработени и входирани в община Варна от екипа на Civi. Законовият срок за отговор по повод това какви мерки ще бъдат взети за решаване на проблема е 30 дни. Опитът на Civi показва, че в много случаи общината реагира и в значително по-кратки срокове на сигнали, получени през безплатното приложение. Често действия по разрешаване на проблема се предприемат дори и преди да е получен официален писмен отговор.

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи.  Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари