Велико Търново посреща Христовото Възкресение на Царевец

За осма поредна година Велико Търново  посреща Христовото възкресение на Патриаршията на върха на крепостта Царевец. Точно в полунощ на 7 срещу 8 април  десетки църковни камбани ще възвестят настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“ на върха на крепостта на Асеневци. Пред храма музей ще бъде отслужено Пасхалното богослужение, казаха за Civi от община Велико Търново.
По информация на кметството, Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22:30 ч. вечерта на Велика Събота /7 април/. В 23:30 ч. започва църковната служба. С изнасянето на Благодатния огън в полунощ и тържествения звън на църковните камбани ще започне и литийно шествие.
То ще продължи от Патриаршеския храм до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието ще стане още по-атрактивно и благодарение на доброволци, които ще носят 150 светещи факли.
Според официалната програма, в 1:00 часа след полунощ започва Света литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.

Великден във Велико Търново

За големи тържества се стягат във Велико Търново

Осветиха 2700 яйца и козунаци за миряните

2700  яйца и парчета козунаци ще бъдат осигурени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Със съдействието на Даниел Панов жестът е на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“. Те ще бъдат подарявани в 00,40 ч. във великденската нощ на площад „Цар Асен I”. Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.
За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители.

Коментарите са затворени.