ВиК трови въздуха на великотърновци

Великотърновското „ВиК Йовковци“, трови въздуха в града и нарушава едни куп екологични нормативи. Сигнал за случващото на ул. „Пейо Яворов“ изпрати в мобилното приложение Civi Светослав. „Особено рано сутрин и късна вечер не се стои навън миризмата е ужасна“, е написал за комина на водната компания той. Ужасната миризма най-вероятно е от отработени масла от техниката на  водната компания, както и от отпадъци, които се ползват като енергоносител за ужас на целия жилищен район. От контактния център на мобилното приложение моментално е подготвена обосновка на сигнала, която е базирана на Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и подзаконови актове по неговото прилагане и Административнопроцесуалния кодекс (АПК). По правило общината разполага с 30 дни, в които да отговори какви мерки ще бъдат предприети за решаването на проблема. Ако има забавяне и нарушаване на правото на отговор, Civi сезира общинския съвет и областния управител за случващото се в държавно- общинското „ВиК Йовковци“.

Още оплаквания за дим в района

Дим във Велико Търново

В района на ул. „П.Яворов“ са регистрирани няколко оплаквания за лош въздух.

Замърсяване на въздуха, заради отопление на дърва и кюмюр.Не знам защо в града е разрешено да опушваш апартамента и прането на комшията?! Да не сме на село я?!„. Това е написал като коментар към сигнала си за остра и задушлива миризма, която трови в съседство на „ВиК Йовковци“ – също на ул. „Пейо Яворов“ 87 в кв. „Акация“ и  Джейсън Бобар III ГолемиятОтЕтър.

Замърсен въздух във Велико Търново

Ето какво дишат великотърновци също от сграда на ул. „П. Яворов“, съседна на тази на „ВиК Йовковци“

Общината стартира пилотен

експеримент за по-чист въздух

Община Велико Търново стартира само преди няколко дни пилотен експеримент за по-чист въздух. Съвременен електростатичен филтър за фини прахови частици 10 бе монтиран върху индивидуална горивна инсталация, намираща се в жилищен дом с отопление на твърдо гориво. Доказаната ефективност на тази система е над 95%, а инсталацията й е лесна – монтира се в горната част на комина и не влияе по никакъв начин на помещенията в жилището, нито на хората.

Филтър за дим във Велико Търново

Общината монтира първият филтър за фини прахови частици.

Замърсяването с фини прахови частици е основната причина за моментното влошаване на качеството на атмосферния въздух в Старата столица. Един от основните източници е отоплението на твърдо гориво, особено с произход от стари котли и печки. Между 50 и 60% от населението в цялата страна все още използва подобни съоръжения. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на фини прахови частици.

Пожарникарите предупреждават : 6 загинали в 6 пожара през 2018-та

Заради множеството пожари от началото на годината от местната пожарна излязоха със специално предупреждение. Неправилната експлоатация на уредите за отопление и неспазаване на мерките за пожарна безопасност през отоплителния есенно-зимен сезон увеличава многократно риска от жертви и пострадали. Само от началото на 2018 г. във Великотърновска област са възникнали 4 пожара в жилищни сгради, при които са загинали 6 души. Пет от жертвите са на възраст между 54 и 84 години, и едно дете на 5-годишна възраст. Най-честата причина за възникване на пожари през отоплителния сезон в бита е „неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди“. Другите често срещани причини са „небрежност при боравене с открит огън, „техническа неизправност“ и „късо съединение“. Остарялото строителство, нестандартни електрически мрежи и инсталации, неизправните отоплителни и нагревателни уреди, създават предпоставки за възникване на запалвания и пожари.

Коментарите са затворени.