Вместо над главите ни, сноповете кабели трябва да са от 13 г. под земята

Кабели на интернет доставчици, телевизионни  оператори и всевъзможни жици, които по закон трябва да са под земята, висят по стълбовете навсякъде из Варна. Именно това е причината за честите повреди на компютри, телевизори и прочие домашна техника, която е незащитена от мълнии и токови удари. Мрежата е разположена толкова нагъсто, че един от стълбовете даже се е наклонил, сигнализира в Civi Веселин. Случаят от ул. „Владимир Димитров-Майстора“ 3, далеч не е единственият в морската община.

Нависнали кабели във Варна

Малцина предполагат колко опасни са кабелите , нависнали над главите ни.

Почти навсякъде в града нормативната уредба по тези казуси се заобикаля. Причината отнове е финансова – кабелните оператори не искат да инвестират в подземни комуникации, а предпочитат лесния начин – да опънат жиците си по стълбовете. Това да или не, пък е от компетенцията на Регионалната дирекция за национален строителен контрол/РДНСК/ и община Варна. Ако двете институции си свършат работата, вероятно жителите и гостите на града ще са по-скопойки и едните няма да се притесняват за домашната си техника и градската визия, а другите – спокойно ще се наслаждават на  почивката си без да внимават какво има над главите им и дали е опасно.

Още преди 13 г. кабелите трябваше да са под земята

С промени в Закона за електронните съобщения още от 2005 г. всички кабелни доставчици на телевизия и интернет в страната бяха задължени от началото на 2007 г. да „приберат“ жиците си под земята. Това се отнася за населените места с над 10 хил. жители. 13 години след като законът е в сила, кабели за телевизии, стационарни телефони, охранителна техника и интернет висят на снопове по фасади, стълбове и дървета във всеки български град.

Кабелите, поставени неправомерно по стълбове във Варна.

С такива кабели рискуваме мълнии и токови удари да повредят домашната ни техника.

Проблемът идва от това, че хората, които печелят от комуникации, не желаят да инвестират в подземна инфраструктура. Потребителите и урбанистите пък не държат средата да е ергономична и красива, затова резултатът е висящи кабели навсякъде. Същевременно никой не знае чия е точно въздушната мрежа. Не е правена никога инвентаризация и маркиране, за да стане ясно на кого точно са кабелите, които висят. Друг е и въпросът, че доста голяма част от тях вече не се използват и са съвършено ненужни, но никой не ги е премахнал. Затова първата стъпка е да се излезе от анонимността и после да се търси отговорност.
Снопове жици, крият опасност във Варна

Снопове жици, които тежат даже на стълба и той се е наклонил над главите на хората. Така изглеждат доста варненски улици. Докога!?

 

Няма коментари