В Добрич търсят 35 озеленители, подрязват дървета за безопасност

Община Добрич успокоява, че предприетата „скелетна резитба“ на високите дървета се прави, заради безопасност и не цели унищожаването им. От кметството сериозно се захващат с разкрасяването на града и обявиха, че  набират озеленители, като към момента се търсят поне 35. В мобилното приложение Civi постъпи сигнал за изрязване на дървета от Velizar.

Добричлията алармира за това, че от Общината премахват клони и части от короните на няколко места в ж. к „Балик“, но от местната администрация информираха, че няма проблем и разясниха какво точно се случва. Звеното в Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти”, което отговаря за резитбите на дървета, работи при всяка възможност, за да приключи с планираните скелетни резитби, информират от кметството. Освен по улиците, особено внимание се обръща на дърветата в парка, които са над алеите за разходка.

Ще бъдат окастрени провисващите клони, които затрудняват движението или създават опасност от счупване и падане. Община град Добрич информира, че всички резитби се извършват по искане на граждани и след извършена експертна оценка. Резитбите са наложителни, понеже дърветата са опасно високи и вече излизат извън обхвата на обслужващата техника. Огромните им размери създават проблеми – засенчват жилищата, запушват улуците, повреждат покривите и пр. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост.

Тече набиране на сезонни работници в озеленяването за периода от април до септември. Свободните места са 35, а информацията е обявена в Бюро по труда и на сайта на Община град Добрич.

 

Община Добрич сериозно се е заела да разкрасява града

 

„Скелетна резитба“ на 45-годишни дървета

Т.нар. „Скелетна резитба“, която направиха в Добрич, включва премахване на короната и оставяне само на основите на скелетните клони. Това е абсолютно безопасно за дърветата. След такава резитба, повечето видове, използвани в озеленяването на града, образуват нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона, която, в добавка към това, е и лесна за поддържане. Това се отнася както за липите, така и за кестените, яворите и ясените и други видове дървета. По улица „Витоша” в Добрич липите са скелетно изрязани преди 2-3 години. В момента дърветата имат нови, безопасни корони и нито едно не е загинало.

Много хора първоначално определят скелетно изрязаните дървета като „осакатени”. Действително, веднага след резитбата, стъблата изглеждат голи, липсва обемът на короните, с който сме свикнали. Но това е само психологически ефект. В графика за скелетни резитби през последната година са  улиците „Хан Крум” и „Георги Бенковски”, като след допълнителна преценка могат да бъдат включени и други. Средната възраст на насажденията, особено в централната градска част, надвишава 45 години, информират от кметството. За дърветата, растящи в природна среда това е възраст на разцвет, но за тези в градска среда, подложени на много стресови фактори, в тази възраст деградацията започва да взема превес.

За разлика от дърветата в природата – било то в горите или в защитените територии, градските им „братовчеди” не могат да бъдат оставяни да се развиват безконтролно и необезпокоявано във времето и пространството. В следващите 10-20 години голяма част от сега съществуващите дървета трябва или да бъдат подменени с нови, или да бъдат поддържани така, че най-безконфликтно да взаимодействат с останалите системи на градската среда.

Община Добрич извърши пролетни грижи за зелените площи

В общинския розариум в Добрич вече бе направено подрязване на розите. Премахнати са всички измръзнали, изсъхнали, заболели или слаби клонки, растенията са оформени за силен растеж и обилен цъфтеж. Селектирани са десетки хиляди сорта рози, но всички те попадат в няколко основни групи – чайно-хибридни, полиантови, флорибунда и др. В Градския парк „Свети Георги” има разнообразие от сортове, като сред най-атрактивните са увивните рози, засенчващи перголите, както и розите-дръвчета, т. нар. щамбови рози. Розите ще бъдат подхранени, а след затоплянето, ще започнат и растително-защитни мероприятия. През есента в цветните площи в града са засадени  над 34 500 коренчета цветя. Част от тях са отпаднали през зимата. След оглед и почистване, липсващите цветя ще бъдат подменени, така че след 2-3 седмици, когато започне масовият им цъфтеж, фигурите да изглеждат по най-добрия начин. Жителите и гостите на Добрич ще могат да се порадват на разнообразие от теменужки, красиви парички и незабравки. Със събрани от миналата година семена и закупени допълнително още над 20 сорта от 10 вида, започва производството на разсада за летни цветя. Всички цветя, използвани в зелените площи в града се произвеждат в общинския разсадник. Планира се тази година отново да бъде създадена цветна фигура „Добруджанска черга”.

 

Коментарите са затворени.