В Стара Загора глобяват за семки, мръсни коли и смесване на отпадъци, но какво ще кажат за това..?

Подвижно бунище предизвиква обществено недоволство в централната част на Стара Загора. В Общината глобяват за семки, мръсни коли и смесване на отпадъци, но какво ще кажат за това Собственик на пикап е решил да го използва като склад за отпадъци за ужас на останалите. Сигнал за  това, което се случва на Бул. „Цар Симеон Велики“ 133, А, изпрати до Civi Игнат. Автомобилът, който той е заснел явно не е в движение отдавна и функцията му не е като транспортно средство, а като клошарска база.

Кола - сметище в центъра на Стара Загора

Автомобил е превърнат в подвижно сметище в центъра на Стара Загора.

Освен, че заема ценни паркоместа, колата, претъпкана с отпадъци, сред които преобладава хартията, е пожароопасна и при евентуален инцидент би подпалила и всички други автомобили, паркирани в съседство. Сигналът на Игнат е входиран в община Стара Загора в очакване на конкретни действия, съгласно Наредбата за управление на отпадъците и опазване на чистотата в община Стара Загора. Кметството има един от най-детайлните и строги местни екологични закони, които предвиждат например санкция от 20 до 100 лв. за …чоплене на семки.

Да си изхвърлиш чашката от кафе или бъркалката е въпрос на възпитание

Наглед банален, но с голяма екологична важност и много житейски въпросителни е и сигналът на Христомир, а мястото на събитието е градският парк „Митрополит Методий Кусев“. Колко ни коства, зареждайки се с глътка благоуханно кафе да изминем няколко метра и да си изхвърлим пластмасовите чашки и бъркалките в близките съдове за смет? Ако съдим по сигнала в мобилното приложение Civi и снимките от мястото – явно огромни усилия, но по-скоро – елементарно възпитание.

Изхвърлени отпадъци около кафемашина в Стара Загора

Толкова ли е трудоемко да минеш няколко метра и да си изхвърлиш бъркалката и чашката където трябва?

Да си метнеш фаса през терасата – рискуваш 100 лв. ако си в Стара Загора

Явно обитателите на 12-етажният жилищет блок на ул. „Августа Траяна“ 14, А, в самия център на Стара Загора не зачитат екологичните наредби на общината си, след като околностите на сградата им са в подобен вид. Сигнал за образувалото се микросметище в района от фасове и строителни материали, също ни изпрати Христомир. Според Наредбата за управление на отпадъците и опазване на чистотата в община Стара Загора за изхвърлен фас може да отнесем глоба до 100 лв., но от толкова високо живущите явно се считат за недосегаеми. Те обаче пренебрегват Закона за етажната собственост, според който сдружението им, като колективен орган също може да бъде санкционирано, заради слаб контрол.

Фасове, хвърлени през балкон в Стара Загора

За метнат от балкона фас в община Стара Загора глобяват до 100 лв.

Ето за какво могат да ви глобят в Община Стара Загора

От 20 до 100 лева глоба плащат старозагорци, които плюят обелки от семки. Това гласи Чл.63 ал.1 на Наредба за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на общината. Същата алинея забранява и хвърлянето на фасове, стъкла, храна и други отпадъци. Ал.11 забранява миенето и ремонтирането на автомобили на улиците, а чл.12 – движението на неизправни и неизмити возила. Според ал.16 на балконите не могат да се поставят предмети над нивото на перилата, а ал. 34 – смесването на различните видове отпадъци в съдовете за разделно събиране.

 

Коментарите са затворени.