Големите ремонти в София стартират днес

Този понеделник –  7 май ще започнат по-мащабните ремонти в центъра на София. Част от тях са цялостният ремонт на ул. Граф Игнатиев“, пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“, градината при „Св. Седмочисленици“ и участък от ул. „Солунска“. Това обяви официално кметът на града – Йорданка Фандъкова.

големите ремонти в софия започват на 7 май

Ремонтите ще бъдат изпълнени на два етапа

Ще бъде подменена канализацията, която е изграждана в началото на миналия век. Изцяло ново трамвайно трасе ще бъде изградено по ул. „Граф Игнатиев“. За него ще бъде използвана нова технология, която ще заглушава шума от преминаващите трамваи. За сметка на това, обаче, демонтирането на старите трамвайни релси няма да е никак безшумно за живущите и работещите в района. По време на ремонта трамваите по „Графа“ ще бъдат спрени, но ще се открие временна автобусна линия, която ще се движи по ул. „Гурко“.

Настилките по ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“, градината пред църквата „Свети Седмочисленици“ ще бъдат изцяло подменени. Те ще бъдат комбинация на гранитни и бетонови павета с много високи заложени характеристики на здравина. Само по ул. „Граф Игнатиев“ няма да има бордюри, но ивицата на движение на трамваите ще бъде отделена с ограничители, които да гарантират сигурност.
Срокът за приключване на този първи етап от реконструкцията на зоната около ул. „Граф Игнатиев“ е средата на октомври. Книжният пазар ще бъде върнат на пл. „Славейков“, а фонтанът ще бъде обновен. След разговори с живущите в района столична община е взела решение, че зеленчуковият пазар при църквата „Свети Седмочисленици“ няма да бъде върнат на старото си място. Вторият етап на реконструкцията – който включва цялостен ремонт на ул. „Шишман“ и ул. „Шести септември“, ще бъде изпълнен догодина. 

При некачествено изпълнение 1,2 млн. лв. неустойка за „Джи Пи Груп“

Проектът за цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ и цялата прилежаща зона се финансира по програма „Региони в растеж“. Гаранционният срок по договор е 8 г. Предвидена е гаранция за изпълнение 600 хил. лв. Половината от средствата остават блокирани до приключване на обекта, а другата половина – до изтичане на гаранционни срок. При неспазване на срока за завършване на обекта неустойката е в размер 240 хил. лв. за всеки ден просрочие. При некачествено изпълнение неустойката е в размер 1,2 млн. лв. или до 5% от стойността на договора. При неотстраняване на появили се дефекти в срока на гаранция, възложителят дължи тройният размер на направените разходи по отстраняването. Изпълнител на проекта е фирмата „Джи Пи Груп“.

Ако забележите нередности покрай ремонтните дейности, както и за всички проблеми на вашето населено място, веднага сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Няма коментари