Глоба до 4 000 лв. за незаконно изхвърлени строителни отпадъци

Сигнали от Варна, Бургас, Велико Търново и редица други градове бяха получени в Civi за замърсени площи вследствие на строителни и ремонтни дейности. Междублокови пространства, превърнати в сметища след ремонтни дейности, преливащи от строителни отпадъци контейнери и строителна техника, блокирала улицата. Или, иначе казано, ситуацията е „Един ремонтира – всеки в съседство разбира!“

Глоби до 4 000 лв. за незаконно изхвърлени строителни отпадъци

Марияна от Велико Търново ни изпрати снимка, на която се вижда, че нейни съседи просто са решили да се оттърват от ненужните след ремонт боклуци като ги изхвърлят в градинката пред блока. От Варна пристигнаха сигнали за строителна техника, запушила пътно платно и разбила тротоара. За преливащи от строителна смет контейнери ни сигнализираха и от Бургас. Това са само малка част от сигналите, които получихме в безплатното приложение за граждански сигнали. Te отвориха активна дискусия и бяха подкрепени от стотици граждани, които също са афектирани от проблема и търсят решение.

Според Закона за управление на отпадъците и Наредбата за опазване на околната среда строителната смет, следствие на извършени ремонти, преустройства и строежи, следва да бъде съхранявана на територията на обектите и транспортирана до специални депа за отпадъци. За да се издаде разрешение за използване на дадено депо, гражданите трябва да заплатят такса в съответната община, където извършват строителни или ремонтни дейности. Лицата, които изхвърлят строителни отпадъци в улични контейнери, на улицата или просто в градска среда, следва да бъдат санкционирани. Глобите варират в различните общини, но те могат да стигнат и до 4 000 лв. за строителни фирми.

Civi ти помага да решиш своя проблем!

Подадените към Civi сигнали за замърсени площи са обработени с помощта на нашите адвокати и входирани към отговорните институции. Законовият срок за отговор по повод това какви мерки ще бъдат взети за решаване на проблема е 30 дни. Опитът на Civi показва, че в много случаи общината реагира и в значително по-кратки срокове на сигнали, получени през безплатното приложение. Често действия по разрешаване на проблема се предприемат дори и преди да е получен официален писмен отговор.

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.


						

Няма коментари