Любимата на столичани Витоша в безобразно състояние

Десетки граждански сигнали за Витоша заляха приложението Civi този месец. Дискусия се разрази и в социалните мрежи. Гражданите се възмущават, че местността тъне в боклуци и мърсотия. Вандалщина или липса на места за отпадъци и почистване е проблемът?

 

витоша тъне в отпадъци

Витоша прилича повече на сметище, отколкото на място за отдих

Със затопляне на времето жителите на София с нетърпение чакат уикенда, за да се разходят сред природа, спокойствие и чист въздух и често избират любимата Витоша. Тя, обаче, далеч не е приятна за разходка. Тонове боклуци се виждат на снимките от подадените сигнали. Днес местността прилича повече на сметище, отколкото на красиво място за презареждане и отдих. Малките, преливащи от боклуци кошчета, които никой не събира, вече са пред разпад. Очевадна липса на организация при извозването на боклуците, които хората са събрали и сложили в малките и неудобни за целта места за отпадъци е един от основните фактори за грозната гледка. Бездомните кучета в района също идват и разнасят незвозения боклук. Освен неприятен за очите, разпръснатият навсякъде боклук може да бъде вреден и за здравето, тъй като лесно разнася зарази. Множество семейства идват с малките си деца, но ги е страх да ги пуснат да си играят на тревата.

Вандалщина или липса на адекватни мерки от общината

И докато част от хората обвиниха свои съграждани, които не са си изхвърлили боклуците, по-наблюдателните обясняват, че това е направено, но нито местата за това са достатъчни, нито има отговорна фирма или институция,която после да почисти и извози изхвърлените отпадъци. Периодично доброволци се самоорганизират и почистват планината, но отделно от това не е ясно кой е отговорен за подмяната на кошчетата за отпадъци и извозването им.

Сигналите, получени в безплатното приложение Civi ще бъдат входирани към община София с нужната легална обосновка. Според закона официален отговор трябва да бъде получен до 30 дни, но много често институциите отговарят и вземат мерки значително по-рано.

Няма коментари