Добрич протестира срещу цената на водата

Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в Добрич. Протестът е насрочен за днес от 11 часа пред сградата на Областната администрация в града.

 

жители на добрич протестират срещу поскъпване на водата

Цената на водата в Добрич ще достигне 3.28 лв.

В отворено писмо, адресирано до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, омбудсмана, Комисията за енергийно и водно регулиране, областния управител на Добрич и до общината, се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата.

„Загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич възлизат на рекордните 85%. Загуби, които се налага отново ние да плащаме. В същото време качеството на водата е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Ежемесечно към личните ни водомери се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките ни са изключително високи. С оглед на всичко това сме на мнение, че увеличението на цената на водата до 3.28 лв. е напълно неоснователно и социално непоносима“, се посочва в писмото.

През 2017 г. срещу цената на водата протестираха и редица други градове

Изразено е несъгласие с работата на сегашното ръководство на дружеството. Настоява се за сформиране на екип от местни специалисти за изготвяне на оздравителен план на ВиК – Добрич, да се спазва плана до неговото удовлетворително за гражданите и окончателно изпълнение, да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана и да бъде дадена възможност за участие на гражданите в дискусии, касаещи работата на дружеството. Преди ден стана известно, че след като в края на 2017 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира в съда поскъпването на водата в три града – Бургас, Ямбол и Враца, в петък направи това и за още 12 населени места. Сред тях обаче не беше Добрич, а София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен и Сливен.

Няма коментари