Жителите на Горна Оряховица дишат прах и сажди

Силно замърсен с прах и сажди черен въздух продължава да трови Горна Оряховица. Замърсяването започва от ноември, когато стартира отоплителният сезон. Градът си остава един от най-замърсените в страната. За това говорят и резултатите от измерените фини прахови частици.

най-мръсният въздух е в горна оряховица

Горна Оряховица е населеното място с най-мръсен въздух в България

Горна Оряховица – първенец по замърсяване на въздуха

От началото на тази година всеки ден държавната мобилна лаборатория е засичала прах между 1,43 и 2,88 пъти над нормата, при пределна допустима за здравето концентрация на фини прахови частици от 50 микрограма на кубичен метър. Най-мръсен е бил въздухът на 1 януари. На 3 и 4 януари Горна Оряховица се е оказала първенец в страната по замърсяване. Отчетен е прах, съответно 1,78 и 1,43 пъти над нормата.
За декември 2017 г. мръсотията е била още по-голяма. През 16 дни на месеца замърсяването е било над 50 микрограма, като върхови стойности от над 3 пъти над допустимите са били на 8 и 13 декември. На 11-и пък са отчетени фини прахови частици 2,77 пъти над ПДК.
Във връзка с мръсния въздух Община Горна Оряховица разработи програма до 2020 г. с мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Предвижда се монтиране на филтри в комините на жилищата, тъй като хората се отопляват основно с твърдо гориво. Тази идея лансира всяко екоминистрество за последните 30 години, но това е само за приспиване на проблема, който е национален. Защото такива филтри никъде не са поставени. Освен това са и доста скъпи. Въпреки това, от администрацията в Горна Оряховица апелират гражданите да сменят отоплението с газ или електричество, което на този етап едва ли е осъществимо.

Мръсният въздух влияе на здравето на децата

Програмата на администрацията предлага и озеленяване в междублоковите пространства, редовно метене и миене на улиците, изграждане на детски площадки с много растителност, реконструкция на парковете и др. Това обаче си остава само на книга и сред обсъжданията в общинските комисии, защото мръсният въздух си остава.
А прахът е основен замърсител на въздуха, който улавя и химически съединения от промишлеността и транспорта. Така вредният му здравен ефект става още по-голям. Черните прахови частици се вдишват, по-едрите остават в горните дихателни пътища, а по-малките – достигат до белия дроб. Неслучайно педиатри от Горна Оряховица твърдят, че застрашително се увеличават алергиите при децата и не толкова от храната, а от мръсния въздух. Прах и серен диоксид увеличават смъртността на българина чрез прекарани респираторни инфекции, пневмонии, сърдечни заболявания. Особено опасни са залповите замърсявания, когато човек поглъща наведнъж прах и химикали десетки пъти над нормата. Така увреждането на здравето е стопроцентово. Но това никой не го отчита, а измерените денонощни стойности се осредняват, защото така е по-удобно на властта.

Civi ти помага да решиш своя проблем!

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Източник: Янтра Днес
Снимка: News.bg

Коментарите са затворени.