Идва ли краят на дупките в Бургас?

Право на всеки гражданин, който си плаща данъците е да живее в нормална градска среда, без проблеми, които нарушават неговата сигурност и спокойствие. От вече една седмица гражданите на Бургас  имат лесен достъп до администрацията чрез безплатното мобилно приложение за сигнали – Civi. Денонощен контактен център обслужва безплатно сигналите на гражданите и ги препраща под формата на официални и легално обосновани жалби към съответната институция. Прочетете как, без ходене по опашки и писане на хартия, можете да отстраните проблемите и във вашия квартал с помощта на Civi.

 

Всички ние живеем в българската действителност и за жалост много често се сблъскваме със „забравените“ квартални улички. За тях, особено в крайните квартали, от край време действа едно правило – „за малките улици пари няма“. Огромни и безброй ями и кал до колене са част от пейзажа в много от улиците в квартала. За тях в бюджета на голямата община рядко се залагат ремонти, в най-добрия случай – да се закърпят траповете-убийци. А да ви преасфалтират цялата уличка си е цяло събитие. Мнозина вече са загубили вяра, че тежките машини, полагащи нов асфалт, ще дойдат на тяхната уличка.

Така ли трябва да бъде?

Краткият и категоричен отговор е – „Не!“ Улиците са част от общинската пътна мрежа, а тези, по които се движим, са отворени за обществено ползване. Съгласно Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) общината отговаря за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност.

Всеобщото разбиране е, че държавата, в лицето на местната власт, е всевиждаща и знае за всички проблеми, но просто не взима отношение. Всъщност това не е точно така и общините често нямат информация кои улици причиняват най-голямо неудобство. Единственият начин, по който администрацията получава информация, е чрез официални сигнали, подадени към нея.

В следващите 4 стъпки сме описали как бързо, лесно и безплатно можете да задействате администрацията да реши и вашия проблем:

Стъпка 1: Да известим общината

От 2 седмици насам изпращането на сигнали към общината е особено лесно и удобно.

  1. Свалете безплатното мобилно приложение Civi. Можете да го свалите за Android или iOS (iPhone)
  2. В приложението изберете града, в който живеете
  3. Направете няколко снимки на улицата и дупките и натиснете „Изпрати“

След като направите това, вашият сигнал вече е изпратен до контактния център на Civi (виж Стъпка 3).

Стъпка 2: Да обединим сили с още някого

За да направите сигнала по-важен за пред общината, тя трябва да знае каква група от хора засяга този проблем. Колкото повече хора не са съгласни да има дупки по вашата улица, толкова по спешно общината ще планира отстраняване на проблема.

Привличането на още хора е много лесно през мобилното приложение Civi. Просто поискайте от вашите съседи, приятели и хора от семейството да подкрепят вашия сигнал

Ето какво трябва да направите:

  1. Кажете на вашите подкрепящи да изтеглят приложението Civi
  2. Поискайте от тях да открият и подкрепят вашия сигнал (става лесно чрез картата на приложението)

Стъпка 3: Екипът на Civi се заема с вашия проблем

Изготвен сигнал през приложението Civi

Изготвен сигнал през приложението Civi

 

След като екипът на Civi получи вашия сигнал, започва изготвянето на правните аргументи. Нашите адвокати, юристи и специалисти се заемат с оформянето на официално становище по вашия случай.

Нашите адвокати намират законовите основания и вътрешните наредби, по които общината е длъжна да вземе отношение, и ги включват в защита на вашия сигнал за нередност.

За всеки, който подкрепя вашия сигнал, ние подготвяме допълнителни документи, които да изпратим към общината.

Стъпка 4: Общината отстранява проблемите

След получаването на сигнали от  Civi,  общината ги обработва и определя степента на спешност. Екипът на общинската администрация преценява спешността и сериозността на проблема в зависимост от изпратените материали – фактическа обосновка и снимки.

В случай че общината вече е включила вашата улица в плана за ремонт за годината, вие ще получите известие точно кога се очаква да започнат ремонтните дейности. Ако общината е пропуснала вашата улица, тя ще отговори кога ще включи вашата улица в плановите си ремонти и отново ще ви даде информация.

Ремонт на дупка след сигнал в Civi

Работници отстраняват проблем с пътната настилка вследствие на сигнал подаден от мобилното приложение Civi

 

За сериозните или спешни проблеми (например опасни шахти, липсваща пътна настилка, камъни или пясък на платното и др.), които са опасни и застрашават живота и здравето на хората, общината ще реагира спешно и ще извърши съответните ремонтни дейности, за да предотврати инциденти с жителите на своя град.

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари