Извънредни мерки срещу Нефтохим и Кроношпан в Бургас (СНИМКИ)

РИОСВ да започне извънредна проверка на комплексното разрешително на „ЛУКойл Нефтохим Бургас“, заради десетките сигнали от граждани през мобилното приложение Civi за остра и задушлива миризма в различните комплекси на града през последните седмици.

По тази тема се разбраха на среща в екоинспекцията днес кметът на Община Бургас Димитър Николов и инж. Тонка Атанасова – директор на РИОСВ.

Сигнал за замърсен въздух в приложението Civi събра над 130 подкрепящи и предизвика серия от събития за борба със замърсения въздух

Сигнал за замърсен въздух в приложението Civi събра над 130 подкрепящи и предизвика серия от събития за борба със замърсения въздух

Извънредна проверка

Екоинспекцията трябва да установи дали е нарушена клаузата, според която при определени метеорологични условия и инверсия на въздуха, предприятието трябва временно да ограничава производствения капацитет на инсталациите си, за да не се допуска завишени нива на миризми, независимо дали има превишение на допустимите по норма параметри за чистотата на въздуха.

„Ние държим да знаем истината от представителите на РИОСВ, спазени ли са тези параметри на комплексното разрешително и дали предприятието е намалило натоварването на мощностите си“

каза след срещата кметът на община Бургас Димитър Николов.

„Настояваме да се преустанови още от днес работата по изчистването и преработката на старите еко щети, които са на три работни площадки – Росенец, до „Меден рудник“ и на територия на предприятието. Разрешението за технологията по изгребването е дадено през 2002 г. и според нас трябва да се търси съвременна технология, която да намали изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводороди„, допълни кметът на Бургас. Той ще иска съдействие от Министерството на околната среда и водите, което е издало разрешението и одобрило технологията и след като специалистите препоръчат ново технологично решение за рекултивация, работата по преработката в тези басейни трябва да продължи, тъй като това е необходимо за подобряване на екологичните условия в Бургас.

Един кмет срещу два завода

Кметът на Бургас ще изпрати и писма до ръководствата както на  „Лукойл“, така и на „Кроношпан“ с искане двете предприятия да закупят със свои средства ново оборудване – газ-анализаторни станции, които да бъдат монтирани в комплекс „Славейков“ и да извършват 24-часов мониторинг на показателите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на сайта на РИОСВ и Община Бургас.

От дясно на ляво: кметът на Община Бургас Димитър Николов и инж. Тонка Атанасова - директор на РИОСВ по време на обсъждане на мерките срещу мръсния въздух

От дясно на ляво: кметът на Община Бургас Димитър Николов и инж. Тонка Атанасова – директор на РИОСВ по време на обсъждане на мерките срещу мръсния въздух

Комплексното разрешително на „Кроношпан“ ще бъде променено като изискване към предприятието ще бъде да извършва 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха.

Проверка на разрешителното на Лукойл Нефтохим Бургас

Според директора на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова инспекцията съвместно с Изпълнителната агенция за опазване на околната среда-София са извършили замерване с преносима газова апаратура на 16 точки в града след многобройните сигнали в приложението Civi от граждани на града, подкрепени от над 130 човека. Никой не отрича, че миризмата е факт и поради тази причина ще се извърши проверка на комплексното разрешително на „Лукойл Нефтохим Бургас“ за изпълнение на условията в него. Според Атанасова най-вероятно миризмите са от обработката на минали екологични щети. „Ще бъдат преразгледани мерките, за да не се получава повторно тази миризма, която се усеща в целия град, въпреки че нямаме превишение на показателите за въглеводороди“, допълни още инж. Атанасова.

1 коментар

  • Анастасия

    Аз съм готова да изляза на протест с искане за затваряне и на двата завода. Дълги години работих в Кроношпан и съм запозната с работния процес там и зная ,че с разни глоби ,актове и прочее парични санкции нещата няма да се оправят. Те са свикнали да си плащат и да продължават както си знаят. Съпруга ми пък беше работник в Лукойл и си замина като куче в мъки ,но преди това от Лукойл набързо се погрижиха да го съкратят ,за да си нямат работа с разни парични помощи и прочее плащания на болен. Готова съм на всичко само и само да ги закрият.