Извънредно! След сигналите на граждани в Civi, кметът на Велико Търново взе мерки за чистия въздух в града

Днес (03.11.2017) на официалната страница на РИОСВ Велико Търново беше  съобщено, че след зачестилите сигнали на граждани (през мобилното приложение Civi) за замърсен въздух започват нови проверки в рамките на следващите 2 седмици. В случай че проверките отново не покажат проблем с въздуха в града, то кметът – Даниел Панов, ще може да постави въпроса на национално ниво с предложение за промяна на нормите на въздуха, специално за Велико Търново.

Това беше предложено от екипът на Civi в официалните сигнали, които бяха изпратени към общината (вижте текста на писмото тук).

Кметът на Велико Търново в отговор на зачестили сигнали в приложението Civi

След бурна дискусия и реакция на обществото против замърсения въздух във Велико Търново, кметът – Даниел Панов, отговори на гражданите и заедно с РИОСВ Велико Търново предприе мерки и нареди измерване на въздуха

На 27.10 почти 80 човека се включиха пряко в колективен сигнал в мобилното приложение. Контактният център на Civi обработи и изпрати сигналите към община Велико Търново, Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на здравеопазването (МЗ).

Статистика на настроението на гражданите към проблема със завод „Кроншпан България“ във Велико Търново. Данните са от мобилното приложение Civi

Към сигнала бяха прикачени снимки, заснети от граждани, които показват  пушек с кафяв оттенък, идващ от завода „Кроношпан България“. 76 човека, които подкрепиха сигнала в мобилното приложение, се включиха в официалния сигнал към общината без да има нужда да ходят до самата институция. Това направи проблема, почти 76 пъти по-важен за кмета на града и доведе до незабавни мерки.

Официалният сигнал от Civi, входиран до РИОСВ и Община Велико Търново

Като допълнение в официалното писмо на сигнала бяха добавени и включени всички законови актове, по които общината може да вземе допълнителни мерки, ако другите институции не виждат проблем във въздуха.

 

Светкавична реакция от кмета на Велико Търново

Само 5 дни след получаването на сигналите от Civi, кметът на община Велико Търново – Даниел Панов, нареди следващите проверки. По време на проверките всеки гражданин ще може да присъства, а в случай че те отново покажат чист въздух, то кметът ще може да постави въпроса национално с предложената юридическа обосновка от екипа на Civi, както са потвърдили и от кабинета на кмета.

Според официална информация – РИОСВ във Велико Търново ще възложи измерване с мобилна автоматична станция (МАС) за контрол качеството на атмосферния въздух (ККАВ) в кварталите „Чолаковци“ и „Бузлуджа“. Измерването ще се осъществи в два пункта в продължение на две седмици. Избраните от РИОСВ мобилни станции са оборудвани и акредитирани за измерване на показателите серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, въглероден оксид и озон.

Когато институциите заработят

Събитията от последните дни показват, че и хората, и институциите имат една цел – да направят мястото, където живеем по-добро и безопасно за нас и за нашите деца. Екипът на Civi вярва, че когато информацията за проблемите и гласът на хората достига своевременно до правилните институции, то решенията не закъсняват.

Благодарим за бързата реакция на кмета на Велико Търново – Даниел Панов, и РИОСВ и вярваме, че те работят в интерес на жителите на града. Продължаваме да следим темата и да ви информираме за развитието.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари