Инженерен гений: В Стара Загора сложиха улични лампи по средата на тротоар

В Стара Загора сложиха стълбове за улично осветление по средата на тротоар и го направиха непроходим. Сигнал за поредното творение на родната инженерна мисъл изпрати до Civi Николай. Незнайно защо уличните лампи са изпълнени точно в средата на мястото за пешеходци и се превръщат в естествено препятствие на пътя на преминаващите в парка „Аязмото“, който се обновява в момента по проект за над 7 млн.

Стълбове в средата на тротоар в Стара Загора

Тук ли е мястото на уличното осветление и спазен ли е проектът ?

Не знам, дали такъв е проекта или изпълнителя не го е направил както трябва, но има нещо сбъркано. Не трябва стълбовете да са по средата на тротоара и да пречат на движението на пешеходците и майки с детски колички.„, пише в сигнала на Николай. На Civi старозагорчанинът е предоставил и показателни за случая кадри от ул. „Петко Р. Славейков“ 89А в града.

Категорично подкрепям. Стълбове,знаци,табели и т.н. трябва да са така поставени , че да не пречат на използването на тротоара.“, е коментарът към сигнала на Миро.

Благодарим за сигнала на Николай. Той е предоставен за реакция на община Стара Загора, която е бенефициент по проекта. Съгласно нормативната уредба максимум до месец от входирането местната администрация трябва да реагира.

Какво се прави в „Аязмото“

Проектът за реконструкция и облагородяване на парк „Митрополит Методий Кусев” или „Аязмото“ е на стойност 7 млн.лв., а изпълнител „Водстрой 98”. Парите са по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Парк „Митрополит Методий Кусев“ е първият градски парк от европейски тип в България. Неговото създаване започва по идея на Митрополит Методий Кусев през 1895 г. Паркът е разположен на площ от 3200 декара. През 1998 г. 60 хектара от неговата територия са обявени и вече притежават статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория „национално значение“.

Основните дейности предвиждат възстановяване и реконструкция на входното пространство около фонтана „Жабките”, шадраваните и настилките по централната алея, Малкото „Аязмо“, Алековия кът, детската площадка под летния театър, пространството около параклиса и фонтана, игрищата с околното пространство, детската площадка по западната алея и перголата с розите.

Лампи в средата на тротоара в Стара Загора

Старозагорчани са притеснени от стълбовете за осветление по средата на тротоара.

Те включват и  изграждане на въжена градина на поляната под Кривите огледала, нова спортна площадка под „Хижата“ с кът с велоатракции и боулдъри, оформяне на места и поляни за пикник, заслони, както и на тоалетни към съществуващите сгради. „Аязмото“ ще бъде оборудван с нова паркова мебел с уникален дизайн, създаден специално за парка. Реставрацията и рехабилитацията на пешеходните алеи, тротоари, площадни пространства и стълби, ще се извършват само с автентични материали – каменни цепени плочи, гранитни павета и бордюри. Главните пешеходни алеи ще бъдат от асфалтобетон с финишен слой от подбрани фракции валиран филц.
Парковото осветление ще се подмени изцяло, предвидена е система за видео наблюдение, както и визуална комуникация – информационни табла, указателни и информационни табели, лого система.

Civi идва на помощ

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Коментарите са затворени.