Исторически възстановки и древни оръжия на Международно изложение „Културен туризъм“ 2018

Множество исторически възстановки, демонстрации на древни оръжия, обучение на соколи и непознати дестинации и възможности за туризъм ще бъдат показани на международното изложение „Културен туризъм 2018“, което ще се проведе в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, информираха за Civi организаторите от туристическата агенция „ЦаревградТърнов“.

От 19 до 21 април пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ в старата столица Национално дружество „Традиция“- клон Велико Търново ще представи военния бит на българите от средните векове. Ще могат да се видят различни видове оръжие и ризници и да се пробва стрелба с лък на специално изградено на място стрелбище. През трите дни всеки желаещ ще може  да пробва сръчността и уменията си в различни видове средновековни игри.

В деня на откриването на изложението – 19 април, членовете на „Традиция“  ще пресъздадат и патриархалния дух на Възраждането в живи картини  на щанда на Велико Търново в Двореца на културата и спорта.

По традиция в XV-то Международно изложение „Културен туризъм“ 2018 ще участва и Национално сдружение Работилница „Седянка“. Сръчните жени от работилничката ще демонстрират тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантелакене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето ще се включат най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале ще представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.

По време на изложението – демонстрации на соколарство

По време на туристическия форум за пръв път ще могат да се видят и демонстрации на соколарство с жива  граблива птица – Мишелов на Харис. Те ще бъдат направени от екипа на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен, които ще имат и различни уъркшопове и занимания за детската аудитория, както и възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието. Артистична възстановвка ще покаже и община Враца. Спектаклите „Хляб от Бога“ на театрално студио  „Тепм“ са от 12,00 ч. на 19 и 20 април на откритата сцена пред ДКС „Васил Левски“ и са за лимеца- една от най-старите храни на човечеството.

15-тото юбилейно изложение ще има 145 участници

Международно изложение „Културен туризъм“ е съвместен проект на община Велико Търново, Общинска туристическа агенция  „ЦаревградТърнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Петнадесетото издание на форума ще се проведе от 19 до 21 април 2018 г. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново и в него ще се включат 145 участници.

Няма коментари