Какви мерки предприема столична община срещу мръсния въздух

В началото на тази година стана ясно, че София е един от градовете с най-мръсен въздух в България. В социалните мрежи се надигна вълна от недоволство, а в безплатното приложение Civi бяха получени множество сигнали за замърсения въздух. Столична община обеща да задейства пакет от спешни мерки в борбата срещу замърсителите. Какво предстои да бъде изпълнено?

мерки мръсен въздух софия

Обновяване на градския транспорт

Миналата седмица кметът на София – Йорданка Фандъкова публично обяви пристигането на 60 нови автобуса на природен газ и още 20 нови електробуса. Очаква се превозните средства да пристигнат през месец октомври тази година. Закупуването им е част от борбата срещу силно замърсения въздух в столицата. Електробусите покриват най-високите технологични критерии. Те са нископодови и климатизирани, снабдени с рампа за хора с уврeждания, гласово оповестяване на спирките, видеонаблюдение и безжичен интернет, съобщават от Столична община. С доставката на тези 60 автобуса на природен газ и първите 20 електробуса над 70% от автопарка на общинския градски транспорт ще бъде обновен – обяви кметицата.

Намаляване на отоплението на дърва и въглища

Започна монтирането на печки на пелети от биомаса в район „Нови Искър“. Целта е да се намали битовото отопление на въглища и дърва, защото през зимата то е основен фактор за увеличение на нивата на фини прахови частици.  Отоплението на пелети, освен много по-чисто, е и финансово по-изгодно за семействата. Анализите показват, че коефициентът на ефективност на пелетите е около 90%, а на дърва и въглища – около 40%. Топлината, излъчвана при горене на пелети, е 2,5 пъти повече от топлината при горене на дърва. Получената пепел от пелетите е 20 пъти по-малко от пепелта след изгарянето на същото количество дърва. Отоплението на пелети ще намали с над 40 % отделяните емисии на фини прахови частици.
Пилотният проект обхваща 30 семейства и Фандъкова планира да го разшири, използвайки възможностите на ОП „Околна среда“. Стартът е поставен с район „Нови Искър“, защото е с най-висок брой на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища – над 7 000. По правилата на проекта през първите 3 години новите пелетни печки са собственост на общината, което дава възможност да се следи дали домакинствата ги използват по предназначение.
Като част от мерките за намаляване на дела на битовото отопление на дърва и въглища е поставено за цел и разширяване на мрежата на топлофикация и на газопреносната мрежа. 

При нередност сигнализирайте

Това са по-сериозните мерки, чиято главна идея е превенция на замърсяването на въздуха в столицата, влизащи в сила в най-скоро време. Ако зебелжите нередност при изпълнението им или в заобикалящата ви градска среда, сигнализирайте общината. Най-лесният и бърз начин за това е подаването на сигнал в безплатното мобилно приложение Civi. Всичко, което трябва да направите е да го свалите на своя телефон и да снимате проблема и да го пуснете. След това контактния център на Civi обработва сигнала с нужната легална обосновка и го входира към отговрните институции.  Според закона официален отговор трябва да бъде получен до 30 дни, но много често институциите отговарят и вземат мерки значително по-рано.

Няма коментари