Какво се случва в Стара Загора? Защо полицаите газят закона вместо да го бранят!?

Част от полицаите в Стара Загора явно не си правят труда да спазват закона, който уж са назначени да бранят, а безразборните им нарушения  дразнят обществеността. В мобилното приложение Civi бяха подадени няколко сигнала за грубо потъпкване на Закона за движение по пътищата именно от тези, които би трябвало да следят за спазването му и да контролират останалите.

Полицаи нарушават закона в Стара Загора!

Един от последните е на Красимир. „Знаци има, няма кой да ги спазва !!!“, е написал като коментар към него мъжът. Със снимка пък е онагледил поредното фрапиращо нарушение на полицаи, които с поведението си на пътя са предпоставка за ПТП.

 

Полицаи нарушават закона в Стара Загора

Движение в насрещното и паркиране на тротоар, извършено от полицейска кола.

Патрулна кола на Старозагорската дирекция на МВР е спряла директно на тротоара, иначе предназначен за пешеходци, и то в насрещното движение. Събитието се разиграва на бул. „Никола Петков“ 47 в кв.“Самара 1″. Подобно спиране и коствало солени глоби и  отнемане на контролни точки на всеки обикновен водач, но местните „органите на реда“ са безнаказани. От кадрите на Красимир личи, че служебният полицейски автомобил, в момента на наршенията не е с включени светлини, които при определени условия му дават права за „специален режим на движение“.

Какви са нарушенията в случая ?

Спрелият в насрещното полицейски автомобил нарушава 5 основни члена от Закона за движението по пътищата.  За подобни гафове други полицаи вече си изпатиха.

Според Чл. 5(1) Всеки участник в движението по пътищата:с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди. В Чл. 8. (1) се казва, че : водачите на пътни превозни средства използват дясната половина на пътя по посока на движението си, освен в случаите, когато с пътен знак или със светлинен сигнал е указано нещо друго. Чл. 16. (1)– На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено:1. когато платното за движение има две пътни ленти – да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне;

Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени: 1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал. Чл. 165.(1) Определени от министъра на вътрешните работи служби: контролират спазването на правилата за движение от участниците в движението, техническата изправност и обезопасяването на товарите на движещите се по пътя пътни превозни средства, като за целта служебните лица са длъжни да извършат проверката по безопасен начин, осигурявайки необходимата видимост

Автомобилът е със „специален режим на движение“ само ако подава сигнал !

Полицейският автомобил има статут на „специален режим на движение“, да паркира или престоява независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като през това време той може да подава само син или червен светлинен сигнал.

Полицейска кола нарушава закона

Поредното нарушение на закона, дело на старозагорските органи на реда.

Нарушен закон от полицаи в Стара Загора

„Родната полиция ни пази!“

Това е регламентирано  от Наредба № 1-141 от 18 септември 2002 г. за условията и реда, при които се ползва специален режим на движение от моторните превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи.Чл.4. ал. 1 от нея гласи, че автомобилът със специален режим на движение може  паркира или да престоява независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като през това време той може да подава само син или червен светлинен сигнал.

(2) Разпоредбите по ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задълженията да управляват и да се движат по безопасен начин.

Изводите относно това , дали са нарушени законите се налагат сами. Благодарим на старозагорчаните, които са проявили гражданска позиция и не са затворили очи при нередностите. Сигналите им в Civi срещу незаконни прояви именно на органи на реда, са знак за развито гражданско общество.

Коментарите са затворени.