Кроношпан! 300 милиона ли струва здравето на Велико Търново?

Днес около 20:00ч. в мобилното приложение Civi постъпи сигнал за замърсен въздух във Велико Търново, който предизвика бурна дискусия и негативна реакция от жителите на Велико Търново. Гражданите протестират срещу замърсяванията, предизвикани от завода на фирма „Кроношпан“.

Проверка на време

Екипът на платформата за сигнали от граждани срещу институции – Civi провери сигнала и установи неговата автентичност. Бърза проверка в интернет и социалните мрежи установи, че действително сигнализираният проблем е наболял за гражданите на квартал „Чолаковци“ отдавна, като въпреки гръмките обещания за инвестиции – те са недоволни от въздуха, който дишат.

Нашият екип направи проверка, как изглеждат производствените бази на компанията „Кроношпан“ в други държави – както се казва в известната фраза – „една снимка, говори колкото хиляда думи“.

Завод Кроношпан във Великобритания сравнен с Велико Търново Завод Кроношпан във Великобритания сравнен с Велико Търново

 

Изображението от ляво е производствена база на завод „Кроношпан“ във Чърк, Денбигшир, Уелс, Великобритания заснета на 5 Август 2017. Изображението в дясно е от подаден сигнал през мобилното приложение Civi, във Велико Търново на производствената база на „Кроношпан“ във кв. „Чолаковци“, Велико Търново, България, 27 Октомври 2017.

В дискусията се включиха и граждани от село Присово, което се намира на цели 6 км от Велико Търново. Коментиращите отбелязаха, че мръсният въздух и прах се усещат и в техните къщи.

Серия от жалби срещу „Кроношпан България“

Екипът на  Civi се зае с проблема и изготвя жалба към община Велико Търново, Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) и Министерството на Околната Среда и Водите (МОСВ). В момента нашият екип подготвя правните аргументи.

Ако смяташ за нередно, това което се случва във Велико Търново и искаш да се включиш в протеста срещу мръсния въздух – изтегли си мобилното приложение Civi и се включи заедно с другите граждани срещу мръсния въздух във Велико Търново. Отнема по малко от минута и с едно натискане на телефона можете да помогнете и ние ще оформим колективен протест срещу лошия въздух в град Велико Търново и околността.

Коментарите са затворени.