Къде са спирките в Търново?

Получихме серия от обезпокоителни сигнали в Civi за повредени или генерално липсващи спирки на градски транспорт на територията на Велико Търново.

С потресаващ вид спирката на Великотърновския университет посреща студентите и други граждани, които чакат автобус в дъжд и мраз. Снимките, изпратени в мобилното приложение Civi са повече от красноречиви по случая.

 

По този начин изглежда спирката пред ВТУ

По този начин изглежда спирката пред ВТУ

Друг сигнал от наши потребители алармира за липсващи спирки и обозначаващите ги пътни знаци на улица “Дълга лъка” в близост до завода Кроношпан.

Спирките на Велико Търново са дадени на концесия през 2006 година с договор за 25 години на българо-унгарската компания “Медиаконтакт България”. От нея се очакваше да вложи сумата от над 1 милион лева в нови спирки за градски транспорт. Като срещу подмяната и поддръжката на посочените съоръжение концесионерът получи правото да печели от тях, предлагайки ги като рекламна площ. Изплащането на концесионното възнаграждение в общинската хазна би следвало да започне през 2021 година според договора им.

Неспазен договор за концесията на спирките

Според концесионния договор между общината и фирма “Медиаконтакт България” от 2006 година, към момента вече трябваше да са поставени нови 115 автобусни спирки във Велико Търново. През май тази година обаче кметът на града Даниел Панов обяви, че концесионерът не спазва договора си и за 11 години от концесията са монтирани едва 56 заслона. Концесионерът е глобяван неколкократно. Кметът сподели още: “Нееднократно съм имал остри разговори с концесионера с всички жалби, писма, които съм получавал от гражданите. Ще търсим възможности за преразглеждане на някои от неговите клаузи по договора”.

Сигналите за повредени и липсващи спирки, подадени в мобилното приложение Civi, вече са входирани в община Велико Търново. Ще очакваме развитие по случая.

Civi ти помага да се справиш с твоя проблем

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Коментарите са затворени.