Къща в Търново се руши над главите на обитателите си

Сигнал с молба за помощ от притеснен гражданин беше получен в безплатното мобилно приложение Civi.  Вторият етаж на обитаваната от него къща се руши буквално върху главата му.

Сигнал в Civi за рушаща се къща в Търново

Вторият етаж на къща се руши върху живеещите на първия

Опасната сграда е двуетажна къща, която се намира на ул. „Свети Климент Охридски“ 33 в ж.к. Асенов във Велико Търново. Красен, който подаде сигнал към Civi, купува първия етаж преди 3 години. Вторият етаж е необитаем и се руши с всеки изминал ден. Собственикът е известен, но той не предприема мерки за опазването му. Когато Красен се обръща към община Велико Търново, мерки не са предприети, нито са наложени санкции на собственика, както по принцип налага закона. Налага се живущите на първия етаж да се оправят сами.

Кой носи отговорност?

На първо място, задължение да поддържат строежите в добро техническо състояние и да не допускат извършването на промени, които могат да го влошат, имат техните собственици. При възникването на аварии или други обстоятелства, които могат да увредят или разрушат обекта, собственикът е длъжен да предприеме необходимите действия за отстраняването им и да уведоми общината. Не по-малка отговорност носи общината. Тя, чрез своите служители, е длъжна да прави системни проверки и да бди над общественото здраве. Ако при тези проверки се установи, че строеж не е поддържан в добро състояние, кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване. Не изпълни ли тази заповед, собственикът на строежа подлежи на глоба от 1000 до 5000 лв. *

 

Civi е насреща!

След като сигналът на Красен беше получен,той получи подкрепата на още 9 граждани, което го направи още по-важен и значим. Контактния център на Civi го обработи и предстои той да бъде входиран в общината с всички нужни легални обосновки и законови наредби.  Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

 

Коментарите са затворени.