Опасни шахти в столицата: 4 – годишно момченце пострада

Над 2 000 са опасните и отворени шахти в София по последни данни. Те са опасни капани не само за пешеходци, но и за автомобили. Множество наранявания на граждани и ремонти на коли са извършени именно заради непоправени шахти. Тази седмица в безплатното приложение Civi постъпи сигнал за отворена шахта в ж.к. Младост, където 4 – годишно момченце си е заклещило и ударило крака. Сигналът е подаден от бащата на детето – Ниделин от София. Синът му попада в шахта, чийто капак липсва и са останали само ръждясали решетки. Детето се разминава само с рана, но множеството опасни и товрени шахти из цялата столица са предпоставка и за много по-сериозни инциденти.

опасна шахта в софия рани малко момченце

В тази шахта попада 4 – годишният син на Ниделин

От 100 до 1 000 лева може да струва на шофьорите сблъсъка с шахта

За редица столични улици са нужни не само шофьорски, но и скиорски умения, за да не попадне автомобилът ни в някоя отворена шахта. Част от шахтите са с капаци, но те са потънали в настилката или пък са сантиметри над нея, което също е предпоставка за инцидент. Кратка справка от столичен сервиз за коли показва, че всяка седмица идват между 3 и 7 автомобила, които имат нужда от ремонт след като са попаднали в неремонтирана шахта. Според собственика на сервиза ремонтите в такъв случай варират от 100 до 1 000 лева. За съжаление най-честата причина за опасните шахти е, че капаците им са откраднати и издадени за скрап.

Кой е отговорен за повредените шахти

Общо 32 000 са шахтите в София. Глоби за стотици хиляди левове налага Столичната община на дружествата, които се грижат за шахтите по улиците при една от последните проверки. Близо 2000 са липсващите или повредени капаци в София. За съжаление, обаче, едва 1/10-та са подменените и ремонтирани шахти след предишната проверка на Столичния инспекторат.
„Софийска вода“, „Топлофикация“, ЧЕЗ, БТК, „Улично осветление“ и „София Газ“ отговорят за поддръжката на собствените си шахтите.
Сигналът на Ниделин за опасната шахта, където е пострадал синът му е подаден към Столична община чрез контакния център на приложението с нужната легална обосновка. В рамките на 30 дни общината е длъжна да даде официален отговор за решаване на проблема.
Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение и се включи.

Няма коментари

Приемам

За да работи Civi, ние съхраняваме потребителски данни. Civi.bg използва бисквитките на браузъра за да ви предостави адекватна и бърза работа с нашата страница. За да използвате Civi, трябва да се съгласите с Политика за бисквитките.