Масово недоволство! Колите по тротоарите – пешеходците по улиците

В рамките на само няколко месеца в мобилното приложение Civi са получени над 650 сигнала от граждани за неправилно паркиране. Масово недоволство предизвиква проблемът с паркоместата и наглите шофьори в множество големи градове. Най-много сигнали  бяха получени от Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора и други.

неправилно паркиране масово дразни българите

Сигнал за неправилно паркиране на улица „Юрий Венелин“ в центъра на Варна

Колите по тротоарите! Докога?

Броят сигнали, подадени в Civi в категория ‘Неправилно паркиране’ расте постоянно, като до момента сигналите са 650. Най-много са получените от бургазлии – цели 245. Колите се качиха по тротоарите, а пешеходците слязоха да вървят по улицата. В търсенето на свободно паркомясто жителите на по-големите градове прибягват до различни методи – от силата на позитивното мислене до собственоръчно и незаконно поставени антипаркинг колчета и табели със заплахи. Не само тротоарите, но и голяма част от пътните платна често са заети и стеснени от паркирали автомобили, което води до задръствания и ПТП – та. Хаосът в паркирането е всеизвестен и с времето все по-мащабен в цялата страна. Изглед да бъде овладян, обаче, няма! 

Платени сини и зелени зони, подземни и буферни паркинги, нови пътни трасета и какви ли още не предложения са обсъждани за решаване на проблема. В много големи български градове все още няма платени зони за паркиране в центъра, където повечето хора работят, а други и живеят. Така паркирането става мисия невъзможна през делничните дни. Но дори и там, където има, водачи вземат незаконно карти на инвалиди, с които паркират безплатно и в зоните.

Как го правят чужденците? Ползваш автобуса – получаваш 20 евро

За поощряване на градския транспорт и по-екологичното придвижване в белгийския град Антверпен дават финансов бонус на шофьорите, които слизат от колите си и се качват на автобуса. 20 евро на месец получават собствениците на автомобили, които през деня оставят колите си в гараж или на паркинг и използват градски транспорт. Белгийците имат право на безплатно паркиране до дома си само нощем, но на разстояние не по-голямо от 200 м от жилището. Безплатно може да нощува само един автомобил. Ако семейството има втора кола, за нея се издава отделен талон и паркирането е платено на специализиран паркинг или гараж.
В редица европейски градове централните градски части са освободени от автомобили. В Болоня, Пиза и Флоренция (Италия), Амстердам (Холандия) и Виена (Австрия) това е направено, като е въведена система за ограничителен режим на автомобилите до централните градски части. Това намалява трафика с до 20-30 %. В Швеция и Дания има градове, в които са формирани зони с ниски емисии на вредните газове и за паркиране в тях се плащат, меко казано, солени такси.

Нарушителите глобени след сигнали в Civi

След стотиците подадени сигнали в приложението започнаха да пристигат и глоби за нарушителите. След входиран от Civi сигнал в община Казанлък на 02.01.2018 г., на 10.01 неправилно паркиралият е получил своята „честитка“ – парична глоба на стойност 50лв. В Хасково на поредния нарушител е връчена глоба с фиш само 3 дни след като е входиран сигнала от приложението. Това са само малка част от глобените, които вероятно ще внимават повече къде паркират следващия път.
Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Няма коментари