Масово неправилно паркиране дразни гражданите на Бургас

Автомобили, паркирали на тротоарите, на обособените за инвалиди парко места или на зелени площи предизвикват масово недоволство в граждани от цяла България. Това показват множеството сигнали за неправилно паркиране, подадени от граждани през мобилното приложение Civi – съюзник на всеки отговорен гражданинCivi е вече и в Бургас, като граждани могат да подават сигнали, както за неправилно паркиране, така и за дупки, боклуци, шахти, сгради, детски площадки и др. Сигналите се разглеждат от община Бургас и се взима отношение в законовия срок. 

Нагли шофьори

През последния месец повече от 50 сигнала за неправилно паркиране са постъпили през безплатното мобилното приложение – Civi от Бургас. Към тях са прикрепени снимки, коментари, както и точна локация. Над 250 граждани са подкрепили вече подадените сигнали, което е знак, че неправилното и неадекватно паркиране е един от основните проблеми на морския град.

Санкции срещу неправилно паркиране

Сигналите за неправилно паркирали и други нарушители на закона за движение по пътищата се входират в Община Бургас, където се предприемат действия по глобяването им или принудителното им отстранявяне. За разлика от в много други градове, процесът в Бургас изглежда по-структуриран и ние се надяваме, че порицанието чрез публичните сигнали на граждани няма да е единствената мярка и резултат за нарушителите.

Сигналите се приемат и обработват от екипа на Civi и Общината, за да  бъдат наказани нарушителите. Единственото, което се изисква от гражданите е да изпращат снимка, на която се вижда номерът, както и самото нарушение. 

Често гражданите са принудени да вървят по пътното платно заради автомобили, паркирали на тротоара. Изключително неприятен, но за съжаление често случващ се момент от ежедневието на голяма част хора. До момента този така разпространен и предизвикващ неприятни емоции проблем оставаше неразрешен, тъй като усилията и времето, загубени в подаването на сигнали и жалби, оставаха все така тромави и времеемки, а накрая и неефективни. Като краен резултат  нарушителите оставаха ненаказани, а проблемът – омаловажен и пренебрегнат.

Снимки от сигнали за неправилно паркирали автомобили в Бургас от мобилното приложение – Civi

Именно на този проблем дава решение приложението Civi. То помага на гражданите бързо, лесно и ефективно да сигнализират общините и институциите за нередностите в градската среда. Всеки гражданин може за по-малко от 2 минути да снима, опише и изпрати сигнал за дупки, липса на осветление, изоставени автомобили, опасни съоръжения и др.

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Така всички правим промяна по-лесно и бързо. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и вас да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

 

Коментарите са затворени.