Масово репатриране на изоставени автомобили след сигнали в Civi

Нова вълна от проверки за изоставени автомобили започна във Велико Търново. Общината получи серия от сигнали, десетки от които са изпратени през безплатното мобилно приложение Civi. Изоставените и често неправилно паркирани автомобили задръстват улиците и междублоковите пространства.

С дейността по принудителното им преместване е ангажирана оторизирана фирма, с която община Велико Търново има сключен договор. Прясно преместени са малък микробус, изоставен в квартал “Бузлуджа”, както и излязла от употреба лека кола на ул. “Мармалийска”.

 

Снимки на изоставени автомобили във Велико Търново от сигнали в мобилното приложение Civi

Снимки на някои от изоставените автомобили във Велико Търново, за които получихме сигнал в мобилното приложение Civi

Мерките на общината за изоставени автомобили

Собственикът на премахнат автомобил има право да го прибере обратно в 14-дневен срок, след заплащане на такси за репатриране и престой.

При установяване на моторни превозни средства с несвалени регистрационни номера, общинската комисия, ангажирана с инспекцията, издирва кои са собствениците им и издава предписания за доброволно преместване. Често собствениците откликват и изпълняват инструкциите. Ако обаче действия от страна на притежателя не последват, то следва принудително преместване на общинската площадка за временно съхранение и разкомплектоване на невъзможни за употреба автомобили.

Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства третира изоставените автомобили като отпадък в следните случаи: прекратена регистрация от лицензиран застраховател, липса на заверен знак за технически преглед за повече от две години. А последното условие е автомобилът, макар и регистриран, да е изоставен върху имот държавна или общинска собственост.

За период от година и половина репатрираните автомобили в Търново са 43, като сред тях попада дори малък пътнически автобус.

Civi ти помага да се справиш с твоя проблем

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите. Но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен. И помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари