Незаконен строеж в квартал Варуша

Незаконен строеж в квартал „Варуша“ в Търново принуди живущите да пoдават жалба след жалба до всички институции, имащи отношение към обекта. Благодарим на Златина, която се обърна и към Civi с молба за помощ!

 

Незаконен строеж на жилищна кооперация във Велико Търново

Сигналът, който получихме от Златина гласи следното:

„Продължава строежът на едно архитектурно безумие, независимо от протестните сигнали към институциите! Скъпи граждани, представете си още два етажа плюс мансарда, 12 апартамента (на апартамент най-малко по 1 автомобил)! Не са предвидени гаражи! Питам архитекта къде ще паркират автомобилите си хората, които ще живеят там или той се надява, че те ще се придвижват само с велосипеди?!“

„Закон за гледка няма!“

Жителите на кваратала подават жалби до всички институции, имащи отношение към съответния строеж. Той се намира на ул. „Свети Свети Кирил и Методий“ 19, ж.к. Варуша – север. В жалбата са описани всички техни мотиви за това строежът да бъде премахнат, но отговор така и не получават до момента. Строителният обект, който първоначално бил обявен като преустройство на вече същестуващата там сграда, всъщност е изграждане на цял жилищен блок. Жителите отбелязват, че строящата се сграда със сигурност ще надхвърли допустимата височина за района. Отговорът, който Златина получава по темата е „Закон за гледка няма!“

Що е то незаконен строеж?

Един от случаите, в които даден строеж се счита за незаконен, е когато той е изграден без строителна документация или в несъответствие с изискванията на Закон за устройство на територията. Или иначе казано, строежът е незаконен, ако пречи на нормалното ослънчаване на съседна сграда (по-висок е или е построен на по-малко разстояние от нормативно установеното), пречи да се паркира или да се влиза в двора на живущите наоколо. Ако бъде установено, че се извършва незаконно строителство, то собствениците на имота разполагат с 14 дневен срок за доброволно премахване на строежа за собствена сметка. След изтичането на този срок се преминава към принудително събаряне.

Civi е насреща!

След подадения от Златина сигнал, който бе подкрепен от над 15 нейни съседа, ние от Civi входирахме жалба към общината и очакваме развитие по случая. Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Коментарите са затворени.