Пловдив – No 1 по шум от стари автомобили

Пловдив е най- шумния град в България! Според Министерството на здравеопазването шумовото замръсяване от автомобилите е най- опасно в града под тепетата и е опасно за здравето на хората.

Опасност № 2 за здравето на градския човек е шумът от трафика на превозни средства и по-точно старите, захабени коли без катализатори. След отровения от мръсни газове и прах въздух отново причинени от движението на автомобилите според Световната здравна организация е именно високите децибели на моторите на старите коли вреди на хората.

Всеки десети българин, живеещ в градска среда, се оплаква от високи децибели. Според Евростат българите се оплакват най-много от шума на трафика и „досадни“ съседи. Този проблем е доста подценяван, а всъщност е сериозен и засяга всеки от нас. Шумът причинява стрес, нервна преумора, високо кръвно, сърдечно-съдови болести и други.

Не е изненада, че един от най-често подаваните сигнали  от пловдивчани в безплатното мобилно приложение – Civi е именно за замърсен въздух

shum-ot-avtomovili-v-plovdiv

шум от автомобили в Пловдив

Как ще помогне на Пловдив спирането на коли без катализатори?

В България над 70% от колите са втора употреба, което според изследвания е една от основните причини страната ни да бъде често поставяна в статистики за най-мръсен въздух. Спирането от движение на старите автомобили без катализатор е мярка, която се очаква да промени статистиката, която често ни поставя до страни като Индия и Китай.

София е спред пионерите в България, която спря от движение колите без катализатор от края на 2017г. Това означава, че няма да бъдат регистрирани такива коли, както и че ще бъдат незабавно спирани от движение. Кога тази мярка ще бъде приета и в община Пловдив?

Въпреки това тази мярка среща отпор от много граждани и организации, определяна като твърде радикална за стандарта ни. Ако имате мнение или предложение по този въпрос, сподeлете го в  мобилното приложение Civi за Плевен, а ние ще споделим настроенията ви с кмета.

Подай сигнал в Civi бързо и лесно

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и вас да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието и качеството на живот на гражданите в Пловдив.

 

Коментарите са затворени.