Площад Славейков затваря за ремонт за 1 година

Площад „Славейков”, известен с културния си живот, затваря за основен ремонт за една година от 8 май. През 90-те са поставени сергиите за книги, фонтан и статуя на Петко и Пенчо Славейкови.

площад славейков в ремонт за една година от 8 май

Площадът ще придобие много по-модерна визия

Търговците от „Славейков“ са недоволни от промяната

Пространството на площад „Славейков“ ще бъде напълно променено. През годините то е известно като едно културно място с множество сергии с книги. Сега те са преместени в градинката срещу хотел „Рила“ заради предстоящия ремонт. Той ще продължи цяла година. Ще има повече пейки и по-модерни и удобни за маси за продавачите книги. Само половината от тях, обаче, ще се върнат на обновения площад след година, тъй като новите щандове ще са ограничен брой. Очаква се и спрелият от години фонтан да заработи.

Търговците на книги, обче, са недоволни от промяната и от новата си временна локация. Според тях  там няма достатъчно поток от хора и тенти, които да ги пазят от слънцето. Основният проблем, обаче, остават складовете, които продължават да са на Славейков. Така, когато трябва да извадят от склада дадена книга, търговците трябва да оставят щанда си пред хотел „Рила“ и да отидат до склада на „Славейков“. В отговор на оплакванията им кметът на София – Йорданка Фандъкова обеща, че нови складови помещения ще бъдат осигурени.

Джи Пи груп ще е фирмата изпълнител на ремонта

Строителната фирма „Джи Пи груп“ е спечелила обществената поръчка на Столичната община за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, прилежащите и площади, парка около църквата „Св. Седмочисленици“ и улиците „6 септември“, „Славянска“ и „Цар Иван Шишман“.
От заключителния доклад на комисията се вижда, че „Джи Пи груп“ е предложила 24 млн. лева, като цената е с 2 милиона повече от класираното на второ място сдружение „Трейс РПВ“ – от фирмите „Трейс груп холд“ и „РВП Илиенци“. „Джи Пи груп“ обаче е получила повече точки заради по-добрите си гаранции за качество на изпълнението. Срокът за изпълнението на дейностите е 300 дни, като се очаква ремонтът да започне това лято.

Гражданите могат да сигнализират при нередности

Ако забележите нередност покрай предстощите ремонти, подайте сигнал бързо и лесно чрез безплатното мобилно приложение Civi.  Общината и фирмите, които поддържат града, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затовагражданската активност е важна. Така промяната се случва по-лесно и бързо.

Няма коментари