Подлези или подземия има във Варна – решете сами!

Подлези във Варна, които напомнят опасни подземия, предизвикват вълна от обществено недоволство. Оказва се, че влизането в тях изисква атлетични умения, придружени с молитви от преминаващите ги, за да излязат живи и здрави. В мобилното приложение Civi за последната седмица бяха приети няколко сигнала за лошото състояние на подлези в морската столица. Оплакванията са както за  липсата на осветление, течове, стърчащи арматури и опасни елементи от конструкцията, така и лоша хигиена. Не е ли време представителите на местната власт във Варна да слязат от комфортните си автомобили и да се поразходят из основните подлези града?

Направен преди година и половина подлез плаче за ремонт

Един от фрапиращите случаи е свързан с подлеза на „Пикадили парк“, който се намира на бул. „Княз Борис 1-ви“ в ж.к. „Бриз“. Сигнал за него е изпратен до Civi от Цветелина. „Тук е правен основен ремонт преди година и половина. За кофража за стълбите явно са използвали само пясък! Точно тези стъпала бяха изронени и преди този „ремонт“. Кабели стърчат изпод падналата мазилка, и е вечно наводнен пред стълбищата“, пише в сигнала си варненката. В коментар към него пък Кали е категорична: „Всеки ден преминавам през този подлез и мога да кажа, че положенито е отчайващо зле!“.

Подлез във Варна

Личи ли, че този подлез е ремонтиран качествено преди година и половина, преценете сами !

Въпросът с ремонтите и качеството им е от единствената компетенция на община Варна. По закон местната администрация може да поиска от изпълнителите на некачествената реконструкция да оправят щетите за своя сметка, тъй като законовата гаранция за всеки обект е 5 г. Цветелина демонстрира активна гражданска позиция и с друг сигнал до Civi за опасен подлез. Той се намира на същия бул.“Княз Борис 1-ви“ и е на спирка „Студентска“ на кръговото в посока Златни пясъци.

Ужасни подлези във Варна

За да минете от тук е нужна каска.

От богатия снимков материал, насочен към мобилното приложение, личи, че всеки, който иска да мине от тук трябва да разполага поне с каска, а вечер и с фенерче, заради отломките, които се сипят от таваните.

Във варненски подлез – с шнорхел

„Канализацията на подлеза на спирка «Патриарх Евтимий» е запушена и след всеки валеж подлезът се наводнява и е напълно непроходим“, пише в друг сигнал по темата до Civi Борис. Съоръжението се намира на бул. „Владислав Варненчик“ 110 в сърцето на града. Това обаче не пречи да е тотално занемарено от страна на общината, а за преминаването му да е необходим шнорхел. И този сигнал е препратен от контактния център на Civi до кметството, като по закон реакцията по него трябва да е налице до 30 дни.

Наводнен подлез във Варна

Пригответе си плавници и шнорхел, ако искате да минете от тук.

За подлез без осветление в ж.к „Чайка“ , в който рискувате здравината на всички крайници, алармира и Антон. Благодарим на всички, които сигнализираха и продължават да го правят в мобилното приложение. Кадрите и информацията , които сте предоставили са насочени към община Варна.

Община Варна: Извършваме оглед

В момента се извършват огледи и обследване на останалата част от подлезите на територията на община Варна. Въз основа на техническото им състояние към момента, местоположението им, човекопотока, който преминава през тях, ще бъдат предвидени средства за ремонт, на тези които се намират в лошо състояние, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Това се казва в специална позиция на кметството по темата.От дирекцията припомниха, че тази година бяха извършени по- големи ремонти на четири съоръжения – на бул. „Христо Ботев“ пред Македонски дом; на бул. „Владислав Варненчик“ пред Районен съд; на бул. „Сливница“ при спирка „Тих труд“; при спирка „Средношколска“. Строително – ремонтните дейности включваха боядисване на стени и тавани, облицовка от мраморни плочи, почистване на отводнителните канали и подмяна на решетките, възстановяване на рампите за детски колички, ремонт на стълбища, почистване на стените от графити и рисунки. На подлезите при спирка „Родина“; при спирка „Автогара“; при спирка „Миньор“; подлез на ул. „Първа“ кв. „Траката“; до базар „Левски“; до Паметника на бул. „Осми Приморски полк“; до стадион „Тича“; при спирка „Дубровник“; при спирка „Явор“; на ул. „Рупи“ до бл. 10 в ж.к. „Чайка“ са извършени обезопасителни ремонти, като подмяна на решетки по отводнителните канали и ремонт на стълбища. В края на месец октомври приключи монтажът на удароустойчиви дистанционни управления с метални бутони на 39-те платформи за хора с увреждания в 20 подлеза. Те бяха подменени заради вандалски прояви, които нанесоха сериозни поражения върху съоръженията. Сключен е договор за поддръжка и сервиз на платформите, съгласно който се осигурява 24-часово непрекъснато аварийно обслужване, включително в почивни и празнични дни. При аварийни ситуации могат да се използват следните телефони: 0885 74 88 11 и 0885 54 40 98.

Коментарите са затворени.