Поредният блок върху общински имот

Скандална сделка за общински имот се готви за втори път във Велико Търново. Веднъж теренът, в самото сърце на града, вече бе пуснат за продажба, но след серия скандали и разследване на прокуратурата и „Икономическа полиция“ не се стигна до сделка.

 

вместо паркинг- блок върху обшински имот във велико търново

Теренът и сградата, планирани за продажба

Общински имот се продава под пазарната му оценка

Днес парцелът отново е  в списъка за продажба, и то при същите условия, алармира общинският съветник Стоян Витанов. Според документите за продан е нарочен ненужен трафопост от унищожената тролейна мрежа заедно със земя от 713 кв. метра зад ТПК „Царевец“ срещу Съдебната палата във Велико Търново. „Точно по същото време миналата година от администрацията на кмета решиха да продадат терена независимо от пренаситената със сгради зона и недоволството на хората, които искаха там да има обществен паркинг. Имаше и инвестиционно предложение от строителна фирма. Казах, че ще уведомя главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Борисов какво правят неговите хора и до сделка не се стигна. Месеци наред ходих заедно с колеги съветници да даваме показания в прокуратурата защо се продава имот под пазарната му оценка. Сега същото нещо се прави за втори път“, негодува Витанов.

Пазарната стойност 24 хил. вместо 302 хил. лв.

Според документи при формирането на оценката за продажбата на тролейното съоръжение е „изчезнала“ масивна двуетажна сграда, която се е намирала в имота. „Все едно при оценката на областната болница например да не се калкулира и недовършеният болничен корпус. Явно е, че „Кауфланд” там искат само терена, но им е сметнато и останалото. Тук обаче е точно обратното”, коментира Витанов. Според нотариалния акт за общинска собственост имотът включва земя и неизползваема масивна двуетажна сграда, която е служила някога за обслужването на тролеите. По закон имотите трябва да се търгуват на по-високата стойност от пазарната или данъчната оценка. Предложението за продажба обаче включва теренът да бъде със стойност 24 хил. вместо 302 хил., каквато е пазарната му оценка. Същото се е случило и със сградата. Общата им стойност надхвърля 526 хил., докато предложението е двете неща да струват 248 хил.

Забранена сеч покрай новата сграда

Проверка показа, че наличните наоколо сгради са разположени толкова нагъсто, че с новата постройка обитателите им спокойно ще се здрависват от терасите. Освен това за бъдещия блок ще трябва да се премахнат и няколко дървета, включително забранените за сеч орехи. Противници на продажбата изтъкнаха, че в града отдавна е отпаднала необходимостта от жилища, а има нужда от паркоместа и зони за отдих. Дали след втория пореден опит ще се стигне до сделка, крайната дума ще има Общинският съвет на последното си за годината заседание.

Civi ти помага да се справиш с твоя проблем

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Източник: Борба

Снимка: Борба

Коментарите са затворени.