Почистват Присовските завои след сигнали на граждани в Civi

почистват присовските завои в търново

Районът приличаше буквално на сметище

Граждани събираха плодове от Присовските завои след пореден инцидент

Присовските завои посрещат всички, които влизат от северозападния вход на Велико Търново, но не с красота и чистота, а със самообразувало се сметище. Местността по принцип е известна като място с множество катастрофи особено когато настилката е мокра и влажна. След последната такава в началото на януари турски ТИР се обърна. Цитруси бяха разпилени по цялото пътно платно и зад мантинелата. Граждани, преминаващи през областта ни уведомиха, че част от пътуващите са спрели на средата на платното, за да си съберат безплатни плодове. Повече от месец след тази катастрофа, обаче, областта остана непочистена и това освен неприятна гледка, създаваше и още повече предпоставки за ПТП.

Контактният център и адвокатите на Civi обработиха и входираха всички получени сигнали в община Велико Търново. Сигналите бяха подкрепени от стотици граждани, което ги направи още по-важни и спешни за Общината. В края на миналата седмица мерки най-накрая бяха взети  и в момента се разчиства северозападният вход на града, който прилича на депо за отпадъци от отломки от камиони. Боклуците се товарят с челни товарачи и на ръка от служители на АПИ в болярския град и се изнасят от банкета и съседното дере. След като участъкът бъде щателно почистен, ще бъде оформен и банкетът и ще се възстановят липсващите мантинели, които катастрофиращите са отнесли. Предстои и подмяна на хоризонталната и вертикална маркировка.

Ще бъдат ли изправени завоите?

От държавната пътна агенция планират и повторно просветляване на целия скат и премахване и на растителността, заради която Присовските завои почти винаги са хлъзгави, мокри или заснежени.

Въпросът с реализирането на проект за нов пътен възел към Присово и Дебелец и изправянето на завоите, обаче, остава все така неясен. Само за последната година тук са станали повече от 100 леки и по-тежки катастрофи. Неотдавна жители на околните села се събраха на протести именно за обезопасяването на завоите. Последваха обещания, които не са изпълнени и досега.

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари