Проверка на въздуха в Търново за ноември

След множество сигнали за замърсяване, кметът на Търново, инж. Даниел Панов, нареди проверка на въздуха. Регистрирани са общо 6 превишения на нормите за месец ноември.

 

Проверка на въздуха за замърсяване във велико търново

Сигнал в Civi за замърсен въздух от жител на града

Множество сигнали в безплатното приложение Civi

Серия сигнали за замърсен въздух, подадени в приложението Civi и подкрепени от над 200 човека, инициираха проверка на въздуха, за която ви информирахме в началото на месец ноември. Проверката бе възложена на Регионална лаборатория Русе към Изпълнителна агенция по околна среда. Измерено бе качеството на въздуха в кварталите „Бузлуджа“ и „Чолаковци“ във Велико Търново. Измерванията са направени с мобилна автоматична станция. За фини прахови частици е регистрирано превишение на 24 ноември с 6 mg/m3 над нормата от 50 mg/m3.

Проверка на въздуха и в Горна Оряховица

Данните от постоянния пункт за мониторинг на нивата на фини прахови частици е поставен в сградата на РИОСВ. Той отчете 6 превишения над нормата за опазване на човешкото здраве в Търново за предходния месец.  Най-високата стойност е регистрирана на 22 ноември – 67,70 mg/m3 при позволени 50 mg/m3. В Горна Оряховица са отчетени 11 дни с наднормени нива. В железничарския град има дни, когато замърсяването е било почти и два пъти над нормата.

Civi e  насреща

Ако и ти, искаш да ни сигнализираш за някоя нередност и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари