Пръскат срещу кърлежи и бълхи във Велико Търново

От идния понеделник /16 април/ във Велико Търново започна обработка на парковете и зелените зони срещу бълхи и кърлежи, съобщиха от местното кметство.. Третирането обхваща площите в детските градини и яслите, периметърът около детските площадки и междублоковите пространства.

До края на тази седмица служителите на общинското предприятие „Зелени системи“ ще приключат с косенето на тревните площи. От 16 до 20 април включително, последователно ще бъдат обработени парковете „Дружба”, „Марно поле”, „Картала”,„Бузлуджа”, „Колю Фичето”, „Никола Габровски“, „Акация“ и боровата гора. От 23 до 27 април /вкл./ пръскането ще обхване зелените зони за отдих „Майка България“. „Света гора“ и „Руски”, местността Ксилифор и парк „Лакото“ край Арбанаси. Около всяка локация ще бъдат поставени необходимите стикери за използваните препарати и за 24-часовия карантинен период.

Паралелно, в периода от 16 до 27 април ще бъдат третирани всички тревни площи в дворовете на детските градини и яслите във Велико Търново, 44 детски площадки в междублоковите пространства и кварталите на Старата столица. Същото важи и за зелените зони край детските градини и социалните центрове в населените места от общината. Графикът подлежи на промени в зависимост от метеорологичните условия. Необходимо е времето да е тихо и сухо, а тревните площи – предварително окосени.

На финал е и пролетното измиване на улиците във Велико Търново. Обхванати бяха основните пътни артерии както във всички квартали, така и в централната градска част.

В Civi великотърновци вече алармираха за кърлежи

Само преди броени дни в мобилното приложение великотърновецът Plamen алармира за кърлежи в най – посещавания парк в старата столица – този в ж.к „Колю Фичето“. Сигналът му тутакси бе пренасочен към община Велико Търново, от където реагираха моментално.

 

Кърлежи във Велико Търново

Общината вече третира публичните пространства за инсекти

 

И в други областни центрове имат проблем с кърлежите:

В Стара Загора пропищяха от кърлежи

Няма коментари