Русенци живеят в страх – блокове се разпадат над главите им

Русенски блокове масово се разцепват. Огромни фуги се отварят между отделните жилищни блокове и ги накланят на една страна. След като цепнатината между два от блоковете достигна над 1 метър, днес темата отново стана гореща. Истината, обаче, е че този проблем датира от години с различни блокове в града. Досега мерки не са взети, а живущите в тези кооперации живеят в страх един ден да не се събудят под руините буквално.

рушат се блокове в русе

Аделина изпрати сигнал в приложението Civi с молба за подкрепа от своите съграждани, за да се намери решение

Банки и застрахователи обръщат гръб на живущите в рушащите се блокове

Проблемът с пропукващите се блокове на Русе датира от години. Блок „Бенковски“ е поредният блок, който се наклони и отворът между двата входа достигна над 1 метър. Блок „Калофер“ също е наклонен и разцепен още от 2015 г. Той е построен преди 30 години, а причината за разцепването му са некачествените основи. Живущите разказват, че всяка нощ заспиват трудно от зловещия пукот, който чуват от слягането на кооперацията. Всички апартаменти са засегнати от разцепването на блоковете. Вратите се отварят сами заради наклона, мазилка пада над главите на хората, предмети падат от само себе си.
Оттърваването от апартаментите чрез продажба е почти невъзможно, тъй като кооперациите са включени в черните списъци на банките за отпускане на кредит. Стените са криви, а от наклона стъклата се напукват. Това прави апартаментите и незастраховаеми. Какво би се случило с тези блокове при едно евентуално заметресение живущите не искат и да си помислят.
Укрепването ще е за сметка на собствениците на застрашените имоти. Те самите обаче се заканват да търсят компенсации от отговорните за проблема.

Сигнал и в Civi – „Да спиш в страх дали няма да се събудиш под руини не е човешко!“

Тонове жалби и молби са подавани към всички институции в Русе за рушащите се блокове. Средства за укрепване на блоковете от общината обаче няма. Отоговорът на общината гласи, че средства от бюджета няма да бъдат отделени за частна собственост. Пропадането е заради технически неизправности по конструкцията на сградата. В жилищния квартал не са били проучени добре свойствата на почвата по време на строежа. Антиземетръсни фундаментни плочи също липсват. Затова още поне 6 блока в района пропадат или предстои да пропаднат.
В мобилното приложение за граждански сигнали Civi също бе получен сигнал за разцепените блокове. Той е подаден от Аделина, която приканя живущите да подкрепят сигнала й, за да стане той още по-належащ и важен за общината.

Тя коментира: „Да спиш в страх дали няма да се събудиш под руини не е човешко!“

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Няма коментари