Рушащите се сгради на Велико Търново

Рушащите се сгради, които застрашават живота на местни и туристи в старата част на града са все повече. С разрушаването им бавно си отива обликът и духът на Старата столица.

 

Сграда на улица "Драгоман" във Велико Търново, за която получихме сигнал в Civi и вече имаме отговор от общината, че сградата предстои да бъде демонтирана

Сграда на улица „Драгоман“ във Велико Търново, за която получихме сигнал в Civi и вече имаме отговор от общината, че сградата предстои да бъде демонтирана

В безплатното приложение Civi получаваме множество сигнали, които късаят именно опасни рушащи се сгради. Покрай тях ежедневно минават майки с колички, възрастни хора и туристи, дошли да се потопят в духа и архитектурата на града. Голяма част от тях се намират в старата част на Търново, където има над 30 пустеещи, затворени помещения, някога били магазини или заведения.

Кой е отговорен за рушащите се сгради?

Кметът Даниел Панов коментира, че най-трудно е да се издирят собствениците на тези сгради, които са отговорни за поддръжката и реставрацията им. Понякога едно помещение, което е останало в наследство, има по над 15 собственика. Голяма част от тях или не са в България, или не се интересуват. Част от сградите са със статут на паметници на културата или архитектурно наследство.

Назначена е специална комисия, която да издаде справка  за собствениците на неподдържаните и рушащи се обекти. Проверени  са 111 сгради – паметници на културата и са издадени 55 предписания за ремонти и подобрителни дейности. 30 къщи вече са ремонтирани или в процес на ремонт.

Глоби за собствениците

От 3 до 10 хиляди лева могат да бъдат глобени физически лица, които не поддържат в изправен вид имотите си. Това гласи Законът за културното наследство. Глобата за фирми достига и до 30 000 лева. Кметът на Велико Търново, Даниел Панов, предупреди, че ще започне налагането на сериозни глоби, ако ситуацията остане същата. Засега обаче глобени няма.

Civi ти помага да решиш своя проблем!

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Коментарите са затворени.