Рушащите се сгради на София: Кой носи отговорност?

Нехайство на собствениците, липса на финанси или имотни неразбирателства – това са част от причините за множеството рушащи се и опасни сгради в София. Освен от естетически неиздържани, те се явяват и голяма опасност за преминаващите пешеходци и шофьори. Немалко са инцидентите от последните години, някои от тях с фатален край. Последният сигнал в тази категория в приложението Civi идва от Симона за опасна сграда в престижния квартал Лозенец.

 

рушаща се опасна сграда в ж.к. лозенец, софия

700 000 лв. от бюджета за събаряне на сгради

Симона алармира за незавършен строеж, който е нестопанисван и се руши от години над главите на пешеходци и преминаващи коли. Обектът се намира в елитния столичен квартал Лозенец на улица Бунтовник. На снимките, изпратени от нея, ясно се виждат прачета паднали стъкла и мазилка. В случая сигналът е входиран в община София с нужната легална обосновка. Кметът на общината има редица правомощия, като задължаване на собственика на сградата да извърши ремонт или дори издаване на заповед на собствениците за премахване на сградата, в случай на опасност за гражданите. Освен, че носят отговорност за поддръжка на сградата, собствениците носят отговорност и ако някой пострада поради липсата на такава. Те, обаче, често не могат да бъдат открити или се оказват в чужбина. Друга проблем са и наследствените имоти, при които отговорността е трудно да бъде разпределена. Около 700 000 лева е бил бюджетът на община София за събаряне на рушащи се сгради за миналата 2017 година. Според главния архитект на столицата Здравко Здравков тези пари са крайно недостатъчни.

От 1000 до 5000 лв. глоба за собствениците

Не само собствениците, но и общините са длъжни да правят системни проверки и да следят за застрашаващи безопасността сгради. Ако при тези проверки се установи, че строеж не е поддържан в добро състояние, кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване. Не изпълни ли тази заповед, собственикът на строежа подлежи на глоба от 1000 до 5000 лв.

Няма коментари