Сигнали за мъртви делфини по плажовете на южното черноморие

Сигнали за мъртви делфини по плажовете в Бургас и Созопол бяха получени в безплатното мобилно приложение Civi. Мъртвите бозайници до момента са общо три – два в Бургас и един в Созопол.

Мъртъв делфин бе забелязан и на плаж „Каваци“ в Созопол

Мъртви делфини в Созопол и Бургас

Мъртви черноморски делфини помрачиха настроението на хората, излезли на разходка по плажа. Два мъртви делфина са намерени на Северния плаж в Бургас и на Солниците, един на плаж Каваци в Созопол. Предстои експерти от РИОСВ Бургас, както и представители на зоополицията да огледат телата за следи от насилие, преди мъртвите делфини да бъдат заровени.Според очевидци в тялото на единия се забелязвала дупка с диаметър около 2-3 см.
Всяко лято по бреговете на Южното Черноморие морето изхвърля телата на десетки мъртви делфини, но досега са правени аутопсии само на два бозайника, които, според експерти, са загинали вследствие на болести.
Съвсем наскоро пък на Северния плаж в Бургас и на поморийския „Пясъчна коса“ бяха открити два мъртви овена. Според експерти телата им са престояли във водата повече от седмица. Най-вероятно животните са били изхвърлени от кораб или са паднали от него, предположи шефът на Агенцията по храните в Бургас д-р Георги Митев. Извършеният оглед не откри следи от насилие по добичетата, които били без маркировка.

Болести, замърсяване или рибарски мрежи

Граждани коментират, че според тях морските бозайници не са починали от болести, а от силно замърсената вода. Други наосчиха вниманието към рибарите. Оплетени в рибарски мрежи, делфините се удавят, защото трябва да поемат въздух на всеки 12 минути. Решението на проблема е поставяне на акустични устройства. Те отблъскват делфините, като им показват, че има мрежи, които до тогава за тях са невидими.
В Черно море има 3 вида делфини и един от тях може да изчезне напълно в близките 10 години, а ко се запази това ниво на смъртност.

Ако и вие забележите нередност, сигнализирайте общината и отговорните институции. Най-лесният начин за това е да изтеглите мобилното приложение Civi и да пуснете сигнал. Бърз, лесен и сигурен начин, че сигналът ви ще бъде подаден до отговрната институция.

Няма коментари