След сигнали в Civi: Лукойл и Кроношпан с глоби за 140 хил. лв

След като темата със силно замърсения въздух в Бургас стана гореща и ескалира в протест след множество сигнали в приложението Civi, мерки бяха взети. РИОСВ – Бургас наложи глоби на двете предприятия, които са основен замърсител с производствената си дейност. 100 хил. лв. е паричната санкция за „Лукойл Нефтохим“ и 40 хил. лв. глоба за „Кроношпан“. Ще има ли ефект и защо по-точно са наложени глобите?

Лукойл Нефтохим Бургас и Кроношпан Бургас глобени след сигнали в Civi

След множество сигнали в приложението Civi община Бургас взе безкомпромисни мерки и глоби Лукойл Нефтохим Бургас и Кроношпан с глоби за обща стойност от 140 хил. лв. за това, че двете предприятия са допуснали замърсяване на въздуха и не са взели мерки при завишените нива на замърсяване във въздуха

Глоби заради липса на контрол и навременни действия

Инж.Атанасова уточни, че „Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъдат санкционирани за нарушаване на т.9.4. от комплексното им  разрешително – не са предоставени писмени доказателства за засилен контрол и предприемане на незабавни действия за идентифицирането на миризмите. Според нея от нефтозавода не са предприели достатъчно мерки, за да установят откъде идва неприятната миризма и завишените норми на фини прахови частици.

„След като са получили множество сигнали е трябвало да проверят данните на метеостанциите и да ограничат производството и обработката на старите екологични щети (окислителните езера, б.а.)”, обясни инж.Атанасова пред журналисти днес.

Заместник кметът на Бургас по екология и европейски политика Руска Бояджиева уточни, че искането на Общината е „Лукойл Нефтохим Бургас” и „Кроношпан” да закупят комплексна станция, която да бъде монтирана в ж.к.”Славейков“. Тя трябва да измерва в реално време качеството на въздуха. По отношение на Кроношпан е необходима промяна на комплексното разрешително – да се прави постоянен мониторинг, а не на 3 месеца, подчерта Бояджиева. В завода за преработка на дървесина са извършени общо 17 проверки за последния месец, уточни на свой ред инж.Тонка Атанасова. За нарушаване на комплексното разрешително те ще бъдат глобени с 40 хил.лева.

Сигнал за замърсен въздух в приложението Civi събра над 130 подкрепящи и предизвика серия от събития за борба със замърсения въздух

Над 130 човека подкрепиха сигналът на Румен в приложението Civi, а част от тях дори излязоха на символичен протест срещу мръсния въздух в Бургас

Не бъди безучастен!

Сигналите за замърсен въздух бяха подкрепени от стотици жители на морския град. Така с помощта на адвокатите на Civi в община Бургас бяха входирани стотици жалби по повод замърсения въздух и взетите мерки са налице. Ако и ти искаш да се включиш в борбата за чист въздух, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи като подадеш сигнал. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието и качеството на живот на гражданите.

 

2 коментара

  • Anonymous

    100k им е надника на едните, а на другите двата,така че са смешни сумичките

  • Pencho

    Кроношпан във Велико Търново елате да видите какво количество дърва идват всеки ден.Ами проверете готовата продукция и вижте разликата.Дори и всичко да е по документи те превръщат родината ни в пустиня.Не разбирам държавните служители,те в коя държава живеят и защо разрешават тази поголовна сеч.