София ми е Венеция – разходка с лодка из софийски квартали

Шокираща снимка предизвика множество забавни коментари и реакции в социалните мрежи. След дъждовете и топенето на снеговете, улиците в София, квартал „Левски Г“ са под вода. Креативен мъж , живеещ в квартала е намерил решение на проблема с придвижването и е решил да плава по улиците с гумената си лодка. В множество съседни квартали, столичани са обули гумените ботуши, за да могат да се справят с потопите и калта.

 

Нагледно

32 000 са шахтите в София

Сигнали за наводнени улици и „разцъфнали“ дупки заляха приложението Civi през изминалата седмица. Множество софийски улици в редица квартали потънаха във вода и кал след дъждовете и снеговете. Липсата на асфалт на места прави преминаването почти невъзможно заради клата. Запушените или липсващи шахти възпрепятстват отводняването. Често, дори и при най-малкия дъжд, се получават локални наводнения. А при по-силен – задължително улиците се превръщат в реки, защото шахтите и каналите преливат.

Според експерти дъждовете сами по себе си не могат да бъдат причина за блокираните от вода улици. Причината според тях са неправилно планираните градски канализации, заради което шахтите се препълват и запушват след всеки дъжд. Запушването е предимно от боклуците, които са по улиците от преливащи и неизвозени контейнери или от вандалски прояви.
Освен неправилното планиране, фактор е и често немарливо свършената работа. Отвдоняването на една шахта е скъпа и времеемка дейност, която отнема поне половин час. В София шахтите са 32 000. Задължение за почистването и поддръжката им имат концесионерите на водоснабдителната мрежа. Единствената алтернатива за справяне с проблема е изграждането на нови водопроводни и канализационни системи в градовете, за да наводненията да спрат.

Сигнализирай общината чрез Civi

Сигналите за запушени улици, преливащи шахти и отворени дупки, превърнали се в езера са обработени от екип на приложението Civi. След това с помощта на адвокати са входирани към отговорната община с нужната легална обосновка. Законовият срок за получаване на писмен официален отговор е 30 дни. Често общините реагират и много по-рано.
Ако искаш да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари