Подлезите в София – декор за филм на ужасите

Висящи кабели, липса на осветление, падащи лампи, счупени плочки и липсващи стълби. Всичко това гарнирано със зловонна миризма и драсканици по стените. Чудесен декор за филм на ужасите тип Стивън Кинг. Всъщност, обаче, това е реална картинка от софийския подлез – не един, а много.

Асансьори за над половин милион в подлезите не работят вече 5 месец

Десетки са опасните и неподдържани подлези в София. Десетки са и сигналите, получени за тях в безплатното приложение за граждански сигнали Civi. Те засягат предимно неработещо или липсващо осветление, стърчащи и необезопасени кабели. Последният сигнал е за подлеза на кръстовището на бул. България и бул. Гешов, който е в окаяно състояние, както личи от снимката. Тя е изпратена в Civi от Гергана.

През март месец миналата година част от подлезите в столична община бяха честично ремонтирани. През основен ремонт минаха подлезите на спирка „Плиска“ – булевард „Цариградско шосе“ и на булевард „Ситняково“ при Румънското посолство. Реновирани бяха и подлезите пред Спортното министерство и на булевард „Академик Иван Гешов“, които не са били ремонтирани изобщо цели 10 години.

 

подлез софия българия и гешов в окаяно състояние за ремонт

Разбити стъпала, паднал парапет, неработещо осветление – само част от подлезния декор

 

На подлезите при Окръжна болница и хотел „Плиска“, чийто ремонти струваха общо половин милион, бяха монтирани и асансьори, които обаче, вече 5-ти месец не работят и са неизползваеми. Поддръжката и монтажа са възложени  на консорциум на няколко фирми. Над 182 000 лева струват трите асансьора в подлеза на Окръжна болница. Двата асансьора, заедно с ремонта на подлеза при хотел „Плиска“ пък струват над 452 000 лева.

Причини и последствия

Причините за плачевното състояние на голяма част от подлезите са некачествените ремонти, вандалските прояви и ненавременните реакции от отговорните институции при възникване на повреда. Последствията, обаче, никак не са за подценяване. Граждани коментират в социалните мрежи, че са получавали травми при преминаването през подлези без осветление и разбити стъпала. Част от тях споделят, че често рискуват живота си, пресичайки по натоварените и също често неосветени булеварди, за да избегнат преминаването през подлез на ужасите. Излишно е да казваме, че такъв вид пресичане е първо силно рисковано и второ незаконно и наказуемо с глоба. Какъв избор имат, обаче живущите в София, майките с колички, трудно подвижните хора?

Ако и ти се дразниш на абсурдната подлезна ситуация, пусни сигнал в безплатното приложение Civi. Ако подкрепиш вече съществуващ сигнал, това го прави по-важен и той има по-голяма тежест при входирането му в Столична община.

Коментарите са затворени.