Тенденция в София: незаконни антипаркинг колчета

Борбата за паркоместа в столицата е безмилостна…жестока! Граждани проявяват от креативност до агресия, а някои нарушават и закона. Десетки сигнали са получени в мобилното приложение Civi за незаконни антипаркинг колчета и табели в столични квартали.

 

незаконни антипаркинг колчета софия

Сигнал за ж.к. Лозенец е подаден от Николай

Колчета, надписи и заграждения в борбата за паркоместа

Неправомерното запазване на тротоари и улици и поставянето на изкуствени препятствия, пирамидки и колчета за осигуряване на достъп е масово явление в столицата, сигнализират граждани. Най-често това се случва пред жилищни кооперация или пред магазини и заведения. Липсата на паркинги и паркоместа създават предпоставка за незаконната дейност.

Последният получен сигнал е от Татяна:

„Сигналът ми е във връзка със сложените скоби по паркинга на кв. Горубляне между бл. 39 и 38. Зад бл. 38 на някои места дори достъпът е ограничен с вдигната скоба и катинар на нея. Живущите, които поради една или друга причина са си закупили тези места или са оставили само капаро за тях, все още нямат и документи за тях! От община Младост казват, че местата са незаконни, но все още никой не е дошъл да им обясни на собствениците как седят нещата и какво трябва да направят, след като искат места пред блока им!“

Кога табелите и скобите са легални?

Никой няма право да заема без позволение публична общинска собственост, каквито са улиците, тротоарите и зелените площи. Паркоместа могат да се дадат за безвъзмездно и възмездно ползване само след решение на Общинския съвет. За да бъде легална скобата срещу паркиране, трябва да бъде поставена след разрешение на общината и заплащане на годишна такса, различна за съответния район. Ако тези изисквания не са изпълнени, скобите са нелегално поставени и следва да бъдат принудително демонтирани, а на нарушителя да бъде  съставен акт. Често граждани заплащат еднократно за поставянето на скоби или табели „Не паркирай“, но продължават да ги използват с години, забравяйки да подновят плащането към Общината.

1 коментар

  • Ивайло Александров

    Голяма глупост е това: „Никой няма право да заема без позволение публична общинска собственост, каквито са улиците, тротоарите и зелените площи.“. Още на снимката се вижда, че точно там теренът е частна собственост. Огромна част от софийските улици са частна собственост.