Търново без работеща обществена тоалетна

Община Велико Търново взе бързи мерки след сигнал за силно замърсена и неработеща обществена тоалетна в мобилното приложение Civi. Обществената тоалетна в центъра на града бе почистена и дезинфекцирана, но остана все така неработеща. Ето защо.

 

Една почистена обществена тоалетна във Велико Търново след сигнал в Civi, но все още не работи

След сигнал в мобилното приложение Civi тази обществена тоалетна вече е почистена, но остава неработеща.

Ходенето по нужда – предизвикателство

Един от най-посещаваните от туристи градове в България продължава да е без нито една функционираща обществена тоалетна от години. Кризата с липсата им и превръщането им в кофи за боклук е съществен проблем както за жителите, така и за хилядите туристи, които посещават Старата столица. Ходенето по нужда често се превръща в предизвикателство и излиза по-скъпо от едно кафе. Не малко заведения около паркове и туристически атракции се възползват от кризата с тоалетните и  събират от тези в нужда между 0.50 стотинки и левче, а някои стигат и до 2 лв. Нелош допълнителен оборот за съдържателите им в края на деня, но, както знаем търсенето, определя предлагането!

 

Фекалии дебнат отвсякъде

За тези, които не могат да си позволят тази сума обаче остава алтернативата за ходене по нужда под открито небе. Наскоро в мобилното приложение Civi получихме сигнал с доста красноречиви кадри от възмутен гражданин, който за пореден път е хванал „в крачка“ служител, отговарящ за поддръжката на чистотата.  Той парадоксално допринася за замърсяването на района, като се изхожда на зелените площи на метри от паметника „Майка България“. Граждани коментират в социалните мрежи, че това не е първи случай, а няма да е и последен, ако ситуацията остане същата. Излишно е да споменаваме, че освен афектираните с право жители, и многобройните туристи не биха възприели това като забележителност.

 

Грозна гледка на замърсени зелени площи във Велико Търново

Вече ви запознахме с грозната гледка, която потресе потребител на мобилното приложение Civi.

Липса на концесионери

Повече от 10 години община Велико Търново периодично организира търгове, но не може да намери фирма концесионер, която да наеме и поддържа обществените тоалетни. През Май 2013г. на територията на града бяха поставени 25 нови безплатни за ползване химически тоалетни, но голяма част от тях бяха изпочупени в рамките на седмици. А предизвикателството да се поддържа хигиената им отблъсква дори и най-смелите туристи и жители, решили да ги използват.

Екскурзоводи от крепостта „Царевец“ споделят, че голяма част от туристите, които ги посещават, са възмутени и заинтересовани защо в близо 100-хиляден град, който посреща толкова туристи, няма нито една работеща тоалетна и трябва да си плащат по заведенията.

Занемарените и неработещи обществени нужници  са общо 4 на брой – на Царевец под бившия Окръжен съвет, зад старите хали, около пощата и в парка „Габровски”, което изправя пред предизвикателство и немалко майки с деца и възрастни хора, прекарвайки времето си в парка.

Благодарим на жителите за сигналите и на общината, че реагира и се погрижи Търново поне да е с една по-чиста обществена тоалетна.

Почистена обществена тоалетна във Велико Търново, снимка от мобилното приложение Civi

Получихме този кадър мобилното приложение Civi как изглежда почистената вече тоалетна

Не забравяй, че може да оцениш работата на общината по твоя вече завършен сигнал, като дадеш своя рейтинг от 1 до 5 звездички в опцията над коментарите в мобилното приложение Civi.

Civi ти помага да решиш своя проблем!

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари