Търновчанин прибегна до заплахи в името на паркомясто (СНИМКИ)

„Не пипай – ще страдаш!“ Това гласи ръчно написана табела, залепена върху дървени греди, които целят да възпрепятстват всеки, дръзнал да паркира точно в тази част на улицата. Застрашаващото живота паркомясто място се намира на ул. „Акация“ 9А в ж.к. Акация, Велико Търново.

Незаконна табела на паркомясто на улица акация в търново

Страдание очаква осмелилите се да поместят конструкцията

Кога едно частно паркомясто е легално?

От сигнала, който получихме от възмутен гражданин на Търново, става ясно, че  частно лице е заградило част от улица „Акация“ най-вероятно пред собствения си имот. Поставени са и опасни препятствия под формата на дървени греди на част от пътното платно. Въхру тях е залепен надпис, който предупреждава, че всеки, посмял да махне гредите и да паркира, ще страда.
Както вече писахме тук, за да бъде едно паркомясто легално оградено чрез скоба, табела или рампа, трябва да бъде издадено разрешение от общината. След това се заплаща годишна такса, която е различна спрямо съответния район. Ако тези изисквания не са изпълнени, всякакви ограждения и табели се считат за нелегално поставени и следва да бъдат демонтирани, а на нарушителя да бъде  съставен акт. Често граждани заплащат еднократно за поставянето на скоби или табели „Не паркирай“, но продължават да ги използват с години, забравяйки да подновят плащането към Общината.

нелегално заградено паркомясто улица акация велико търново

Civi ти помага да решиш своя проблем!

Сигналът, подаден от Георги получи подкрепата на още 8 жители на града. Това го направи още по-важен. Контактният център на Civi го обработи и го входира в община Велико Търново с нужната легална обосновка. Законовият срок за отговор по повод това какви мерки ще бъдат взети за решаване на проблема е 30 дни. Опитът на Civi показва, че в много случаи общината реагира и в значително по-кратки срокове на сигнали, получени през безплатното приложение. Често действия по разрешаване на проблема се предприемат дори и преди да е получен официален писмен отговор.

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.


Also published on Medium.

Няма коментари