Търси се най-добрият български град за живеене през 2018

За 11-ти път се провежда класацията „Най-добър български град за живеене“. В нея участват 27 областни града, които се оценяват по различни критерии като развитие и качество на живот. Миналата година приза спечели Стара Загора, а нейни предшественици са били София, Варна, Бургас и Велико Търново. Кой ще е победителят тази година?

класация за най-добър град за живеене 2018 в българия

Ще спечели ли Стара Загора приза и тази година?

 

Гражданите гласуват за най-добър български град

27-те областни градове ще бъдат оценени по критерии, групирани в 10 категории, които проследяват тяхното развитие и качеството на живот във всеки от тях. Всеки български гражданин може да гласува на сайта на Дарик радио до 1 май. Част от критериите са откриване на работни места, възможности за жителите да използват зелени площи, развитие на уличното изкуство, удобен градски транспорт. Проучването има за цел да провокира общественото обсъждане на идеи за развитието на отделните градове, да се създадат условия за повече дебати на местно ниво и да се подобри качеството на живот в градовете.

Ето кои са 5-те града с най-много граждански сигнали в Civi

В безплатното мобилно приложение за граждански сигнали Civi Варна и Бургас са първенци по подадени сигнали за нередности в градска среда. Сигналите и в двата морски града са по над 1 000 през тази година. Следва Велико Търново с 850, София с 650 и Стара Загора с 480. 5-те най-дразнещи проблема за българина според броя на сигналите са дупките по улиците, замърсените площи, неправилното паркиране, изоставените автомобили и неработещото или липсващо осветление.

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

 

Няма коментари