Фандъкова: София не е строена за толкова много автомобили!

В една от последните си телевизионни изяви, Йорданка Фандъкова засегна два от най-наболелите проблеми на София – мръсния въздух и паркирането. Купища сигнали в тези две категории са получени и в мобилното приложение Civi. Какви мерки предстои да бъдат взети от столична община за справяне с проблемите?

софия не е строена за толкова автомобили каза фандъкова

Така изглеждат голяма част от софийските улици

Според Фандъкова буферните паркинги и честото миене на улиците са решението

От началото на 2018г. досега над 3 500 проверки и санкции за неправилно паркиране са наложени в София. Паркираните по тротоари, зелени площи и пътни платна коли са един от основните проблеми в столицата. В безплатното приложение за граждански сигнали Civi, множество граждани алармират за неправилно паркирани коли. Te  получават огромна подкрепа и от техни съграждани, което прави входираните сигнали към община София още по-важни.
Основната причина за хаоса с паркирането са липсата на парко места, тъй като столицата няма капацитета да приеме толкова много автомобили. В интервю кметицата сподели, че единственото решение за момента е развитието на мрежата за градски транспорт и изграждането на повече буферни паркинги около метростанциите. Такива за момента има на метростанциите на Цариградско шосе, Джеймс Баучер и Бизнес парк. Капацитетът на последните два се използва на 100%. Тази година предстои да бъдат изградени още 4 буферни паркинга. Тези мерки се очаква да стимулират гражданите да използват градски транспорт и съответно автомобилите в града и задръстванията да намалеят. В кварталите се очаква да бъдат построени нови паркинги по метода на публично-частно партньорство с привличане на инвеститори. Такива за момента, обаче, няма.

Почти 7 млн. бюджет за миене на софийските улици

По повод замърсения въздух започва по-строг контрол към старите автомобили, които замърсяват шумово и газово града. Фандъкова отчита именно колите, които не отговарят на никакви стандарти като големия проблем за въздуха на града. По този повод от 2 месеца са закупени и в употреба газ анализатори, но от тях все още няма данни. 1 млн. 800 хил е увеличението на парите за миене на улиците, което също е ефективна мярка за подобряване качествата на въздуха – сподели Фандъкова. До момента бюджетът за миене е бил 4 млн. 800 хил. Дали ще има ефект от миенето на улиците, обаче, след като има множество автомобили, паркирани в градинки и зелено площи, които разнасят калта?

Ако и ти искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Няма коментари